Enlaces accesibilidad
Visita del Rei a Seat

Volkswagen anuncia que produirà cotxes elèctrics a la planta de Martorell

  • El Rei garanteix "tot el suport institucional" per ser a l'avantguarda de l’automoció
  • UGT i CCOO demanen a Sánchez que el futur Small BEV sigui de la marca Seat
  • ANC, Òmnium i els CDR convoquen actes de protesta i el Govern no envia cap conseller

Per
El Rei visita la planta de Seat de Martorell que confirma que produirà elèctrics

El president del grup Volkswagen, Herbert Diess, ha anunciat que Seat fabricarà a Martorell el nou cotxe elèctric petit de la companyia. Aprofitant la visita del rei Felip VI i del president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha volgut escenificar l’aposta de l’automobilística alemanya per la fàbrica catalana. Ha advertit, en aquest sentit, que “Espanya té un enorme potencial per convertir-se en un hub d’aquest àmbit a tota Europa”.

VW garanteix que fabricàra elèctrics des de Martorell | Climent Sabater / Ràdio 4

Oportunitat històrica per transformar la indústria automobilística espanyola

El màxim responsable de Volkswagen ha destacat que la nova factoria de producció de bateries per cotxes elèctrics anunciada aquest dijous pel Govern representa una “oportunitat històrica” per transformar la indústria automobilística espanyola.

De la seva banda, el president de Seat, Wayne Griffith, ha reclamat el suport de les diferents administracions per crear un veritable “ecosistema pel cotxe elèctric” a Espanya. En aquesta línia ha plantejat la necessitat d’incentivar la demanda d’aquest tipus de vehicles i que es creï la infraestructura per la recàrrega.

Catalunya, terra d’esperit emprenedor de referència

El rei Felip VI ha destacat, precisament, que el consorci del govern espanyol amb el grup Volkswagen i Iberdrola per muntar la primera planta de bateries per cotxes elèctrics a l’Estat representa “un senyal immillorable de compromís” del grup per la innovació i la participació público-privada. S’ha referit així a "l'aposta irreversible pel vehicle elèctric i la fita que representa que el cotxe del futur es pugui fer a la mateixa planta de Martorell o altres punts d’Espanya”.

El monarca també ha tingut unes paraules en català per apuntar que Catalunya representa “una terra d’esperit global, audaç i emprenedor que ha d’identificar-nos amb els temps de canvi que viurem”.

UGT i CCOO demanen a Sánchez que el futur elèctric sigui de Seat

Els principals sindicats de Seat, UGT i CCOO, han aprofitat la visita del president del Govern per reclamar a Sánchez que el futur vehicle elèctric que es farà a Martorell sigui de les marques Seat i Cupra. Els dos sindicats han assenyalat la seva preocupació perquè fins ara s’hagi negat a la marca espanyola l’oportunitat de tenir un cotxe 100% elèctric i reclamen que el futur Small BEV es fabriqui a través de la marques Seat i Cupra, cada un destinat a mercats diferents.

Visita sense presència de cap conseller de la Generalitat

El rei i el president del Govern, Pedro Sánchez, han arribat a la planta de Seat a Martorell enmig de les mobilitzacions convocades per l’ANC, Òmnium i els CDR a prop de la fàbrica. La visita s'emmarca en el 70 aniversari de l'automobilística catalana. Un acte on no assisteix finalment cap conseller de la Generalitat que ha declinat la seva presència com a gest de rebuig a la monarquia.

Els han acompanyat la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, el president del grup Volkswagen, Herbert Diess, el president de Seat, Wayne Griffiths, i la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, així com l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, del PDeCAT. Ni el vicepresident en funcions del Govern, Pere Aragonés, ni cap altra conseller, han assistit a la visita, només el secretari general d'Economia de la Generalitat, Albert Castellanos. Ja al desembre, Aragonès va justificar el seu rebuig a estar al costat del cap de l'Estat en què no volia "blanquejar" la monarquia i sostenir que els Borbons són una "organització criminal".

La visita té lloc després que el Ministeri d'Indústria hagi anunciat aquest dijous la creació d'un consorci públic-privat per a muntar a Barcelona la primera factoria de bateries d'Espanya, la qual cosa buida el camí de Seat cap a la fabricació a Martorell del seu primer vehicle sense emissions.

Els Mossos aparten de la via als concentrats a Martorell

Els Mossos d'Esquadra han desallotjat una vintena de persones que s'han concentrat aquest divendres al matí en el pont de la Plaça 19 de Martorell que passa per sobre de l'autopista AP-7. Les protestes han estat convocades per ANC i Òmnium cultural han convocat una concentració per protestar contra la presencia del monarca. Abans havien penjat una pancarta de 'Catalunya no te rei', visible des de l'autopista, i han exhibit des del pont cartells amb la mateixa frase.

Els Mossos havien ordenat inicialment retirar tres de les quatre pancartes de diferents punts però finalment els han permès mantenir-les, encara que els han demanat que es retiressin de la part central del pont per a no causar afectacions en el trànsit.

Al marge de la manifestació d'Òmnium i ANC, també estava convocada una altra protesta en la plaça Joan Serrats de Martorell que ha reunit una altra vintena de persones. Han començat a caminar pel voral de l'AP-7 sense tallar la via, fins que s'han topat amb dos agents que els han impedit el pas i han donat la volta i s'han dissolt.

Visita suspesa el 21 de desembre

El rei i de Sánchez tenien programat recórrer la planta de Seat el passat 21 de desembre, però es va suspendre perquè Sánchez va haver de fer una quarantena després d'haver estat en contacte dies abans amb el president francès, Emmanuel Macron, positiu per coronavirus.

La companyia automobilística, que l'any passat va complir el seu 70 aniversari, vol guanyar pes amb la fabricació d'un vehicle elèctric i treure partit de la marxa de la japonesa Nissan de la capital catalana a la fi d'enguany. El monarca i el cap de l'Executiu ja van estar junts a Barcelona el passat 9 d'octubre, quan van recórrer la incubadora d'empreses de la Zona Franca, després de la polèmica que va haver-hi uns dies abans per la decisió del Govern que don Felipe no acudís al lliurament de despatxos als nous jutges en la capital catalana.