Enlaces accesibilidad
Possible extradició

Puigdemont recorrerà el suplicatori davant el TJUE per "restituir el dany fet a la democràcia europea"

  • Els tres independentistes asseguren que estan "a disposició de la justícia belga"
  • La Moncloa considera que la resolució és un missatge de suport a la justícia espanyola

Per
Puigdemont, Comín i Ponsatí recorreran a Luxemburg el suplicatori

L’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha confirmat la intenció de recórrer davant el Tribunal de Justícia de Luxemburg el suplicatori i la resolució de l’Eurocambra d’aixecar-los la immunitat. Puigdemont ha assegurat que avui és “un dia molt trist per la democràcia europea” perquè el Parlament Europeu ha caigut al parany de “clara persecució política” de la justícia espanyola. En aquest sentit ha advertit que el TJUE és “l’únic que podrà restituir el sever dany causat a la democràcia europea”.

De la seva banda, l’exconseller Toni Comín ha volgut destacar el que al seu parer ha estat “una victòria” perquè “el 42% dels eurodiputats li ha dit a Espanya així no”. Puigdemont també ha destacat l’acte de coherència de Unidas Podemos votant en contra del suplicatori i recorda que s’ha mostrat en contra reiteradament “de la persecució a la dissidència i d’afegir repressió al que ha de resoldre la política”.

Boye no espera que la justícia belga resolgui a favor de l'extradició

La defensa de Carles Puigdemont ja ha avançat que recorrerà als tribunals la decisió del Parlament Europeu de retirar-li la seva immunitat. L’advocat, Gonzalo Boye, ha assegurat en declaracions a TVE que no espera "en absolut" que ara la justícia belga resolgui positivament l'extradició donat que en el seu parer "és un tema resolt". "Entenc que aquesta és una decisió política que pot donar un joc polític, però em crida l’atenció que gairebé meitat del Parlament Europeu s'ha oposat al suplicatori", ha afegit, i ha destacat que és un número molt significatiu el que "no li ha donat la raó a Espanya de manera rotunda".

La defensa de Carles Puigdemont ja ha avançat que recorrerà als tribunals

La Moncloa considera que la resolució és un missatge de suport a la justícia espanyola

Des del Govern central, la ministra d’Exteriors, Aranxa González Laya, ha valorat positivament la decisió de l’Eurocambra perquè envia un missatge de suport a l’estat de dret i la justícia espanyola. La ministra manté "un eurodiputat no es pot valer de la seva condició per esquivar comparèixer davant les justícies nacionals per possibles violacions de legislacions nacionals".

La Moncloa considera que la resolució és un missatge de suport a la justícia espanyola

En declaracions al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2, l’eurodiputat del PSC, Javi Lopez, ha assegurat que ara qui ha d’actuar és la justícia belga. Malgrat tot ha avançat que és perfectament compatible que els líders independentistes siguin jutjats a Espanya per sedició i malversament mentre es debat si s’ha de reformar o no el delicte de sedició i es tramiten possibles indults per els altres dirigents catalans jutjats.

Javi López: "Les detencions no es produiran, però actuarà la justícia belga"

Aragonès veu en la decisió del PE "el principi d'una batalla judicial que es tornarà a guanyar"

El vicepresident del Govern català en funcions, Pere Aragonès, assegura que la decisió del ple del Parlament Europeu d'aixecar la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí és "el principi d'una nova batalla judicial" que està convençut que "es tornarà a guanyar".

De la seva banda, la consellera de Presidència i portaveu del Govern en funcions, Meritxell Budo, ha advertit que aquest dimarts “no s’acaba res”. Ha recordat que el “42% dels eurodiputats no s’ha sotmès a les pressions i al ‘lawfare’ de l’Estat espanyol” i ha insistit que “lluitarem al vostre costat fins al final”.

Des de Ciutadans, el líder de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa i des del PP, la eurodiputada catalana Dolors Montserrat, han celebrat en canvi la resolució felicitant-se que les institucions europees es posin del costat de la justícia espanyola.

Eurodiputat búlgar anuncia demanda contra Puigdemont per anomenar-ho feixista

L'eurodiputat búlgar Angel Dzhambazki, del grup Conservadors i Reformistes Europeus, ha anunciat que presentarà una demanda contra l'expresident Puigdemont per anomenar-lo "feixista" en una recent entrevista concedida a una revista búlgara. Dzhambazki, del partit ultranacionalista búlgar VMRO, va elaborar l'informe del Parlament Europeu sobre els suplicatoris enviats pel Tribunal Suprem espanyol per a aixecar la immunitat de Puigdemont en l'Eurocambra.

"(Djambazki) és feixista, amic de Vox que vol que anem a la presó. I se suposa que ha de ser un ponent independent?", es va preguntar Puigdemont en l'entrevista, publicada el diumenge passat. "Carles Puigdemont es veurà obligat a justificar aquests qualificatius en un tribunal civil. Li convocaré judicialment", ha advertit Dzhambazki a la mateixa revista búlgara.