Enlaces accesibilidad
Negoci per regular

Les 'dark kitchen' o cuines fantasma que inquieten els veïns

  • Protestes veïnals a dos barris de Barcelona per la instal·lació d'aquestes cuines industrials
  • El boom del menjar a domicili durant la pandèmia ha impulsat aquest tipus de negoci

Per
Les 'dark kitchen' o cuines fantasma que inquieten els veïns

Dos projectes de cuines fantasmes o dark kitchens inquieten els veïns de Barcelona. Una d'elles al carrer Felipe de Paz del barri de les Corts ja està construïda. Els veïns van denunciar que l'Ajuntament havia donat permís per la instal·lació i després d'una inspecció tècnica, el mateix consistori va paralitzar les obres perquè no es corresponien a la llicència d'obres menors que havia sol·licitat l'empresa promotora.

Pancarta dels veïns de Les Corts en contra de la macrocuina

Pancarta dels veïns de Les Corts en contra de la macrocuina RTVE Catalunya

Els veïns expliquen que la instal·lació està preparada per acollir 40 cuines, però té espai habilitat per augmentar-les fins a 120. Denuncien que la proximitat de la instal·lació al veïnat, amb una xemeneia extractora al costat dels pisos, i les característiques del negoci destinat al repartiment dels menjars preparats en aquestes cuines, fa inviable la ubicació en aquesta zona.

Sense llicència específica

Reclamen que, com activitat industrial, s'ubiqui en un altre tipus d'ubicació. Ara, el promotor haurà de sol·licitar la llicència d'obres majors corresponent i, en paral·lel, acreditar el tipus d'activitat que hi vulguin fer amb la documentació i informes pertinents. Però l'Ajuntament de Barcelona admet que no existeix el concepte urbanístic ni administratiu de 'cuina fantasma' i, per tant, no hi ha llicència per aquest tipus d'activitat concreta. Només l'ordenança municipal d'activitats sí que distingeix l'activitat de 'plats preparats, obrador i cuina industrial per a l'elaboració, sense servei al públic', que es va tipificar per a cuines centrals de restaurants o per a elaboració de menjars per a col·lectivitats (escoles, hospitals, etc.).

Què són les dark kitchens?

Les cuines fantasma o dark kitchens són locals tancats al públic que fan comandes per les empreses de repartiment a domicili. Experts com Josep Maria Català, professor d'Estudis d'Economia i Empresa de la UOC assegura que aquestes empreses s'estan aprofitant d'aquest buit legal per créixer i demana a les administracions que legislin sobre aquest tipus de negoci que incrementarà la seva quota de mercat.

Xemeneia de la 'dark kitchen' del carrer Felipe de Paz de Les Corts

Xemeneia de la 'dark kitchen' del carrer Felipe de Paz de Les Corts RTVE Catalunya

Un segon projecte a Sant Martí de Provençals

Un segon projecte a Barcelona vol instal·lar-se en un solar del barri de Sant Martí de Provençals rodejat d'11 edificis de veïns. La protesta veïnal, que s'organitza amb cassolades i xiulets cada cop que detecten operaris, ha impedit de moment que arrenquin les obres.

Un veí del barri de Sant Martí es queixa de la proximitat amb els seus habitatges

Un veí del barri de Sant Martí es queixa de la proximitat amb els seus habitatges RTVE Catalunya

La informació que tenen els veïns és que allà estan previstes unes 20 cuines, cadascuna amb el seu extractor industrial i una gran xemeneia central que temen llenci els fums als seus balcons. Estan preocupats també per la mobilitat perquè tractant-se d'un negoci de repartiment de menjar preparat a gran escala calculen que podrien circular entre 6.000 i 7.000 motos diàriament. A més del trànsit de mercaderies.

En aquest cas el promotor disposa d'un comunicat d'obres i segons els veïns, l'Ajuntament assegura que no pot aturar-les d'entrada sinó vigilar que s'adeqüin al que han demanat.

Les dues instal·lacions de Barcelona les impulsa l'empresa americana Cooklane, de l'exfundador d'UBER. El boom del menjar a domicili, que s'ha disparat amb la pandèmia. A Barcelona, l'empresa emergent de foodtech 'Not So Dark' acaba d'obrir al barri de Gràcia de Barcelona la primera instal·lació d'aquest tipus a Espanya.