Enlaces accesibilidad
La Rambla

Barcelona engega una estratègia de reactivació de la Rambla per recuperar-la com a eix central de la ciutat

  • Es pretén diversificar l'activitat econòmica i potenciar l'ús d'habitatge permanent dels edificis
  • La transformació urbanística preveu més espai per al vianant i una millor ordenació dels usos
  • Es retiraran els 11 quioscos antics d'ocellaires per afavorir anar a peu i la visibilitat de façana a façana

Per
Es treballa en una estratègia cultural que situï la Rambla com a epicentre cultural
Es treballa en una estratègia cultural que situï la Rambla com a epicentre cultural

L'Ajuntament de Barcelona engega una estratègia de reactivació de la Rambla que es comença a desplegar des d'aquest mateix any per avançar en la recuperació ciutadana d'un dels passejos més coneguts del món. Aquesta iniciativa contempla tot un seguit d'actuacions transversals en diferents àmbits que van des de l'economia, la cultura i l'habitatge fins a la transformació urbanística de la via.

Transformació urbanística

Un dels pilars d'aquesta estratègia global és la reurbanització de la Rambla, que avui ha fet un pas endavant amb l'informe favorable de la Comissió de Govern del projecte executiu d'obres. Compta amb un pressupost total de 44,56 milions d'euros.

La retirada dels 11 quioscos dels antics ocellaires serà un dels canvis. La desaparició d'aquests volums situats a la part alta de la Rambla persegueix l'objectiu d'alliberar l'espai del passeig central al màxim possible per afavorir anar a peu i la visibilitat de façana a façana.

Per una banda, la nova ordenació de la Rambla millora la connectivitat entre els barris del Raval i el Gòtic i la transversalitat d'aquest eix cívic, que actualment, té un caràcter principalment lineal. Amb la proposta es pretén que la Rambla sigui inclusiva, accessible, contextualitzada, mixta, sostenible, agradable, segura i innovadora.

Per altra banda, la futura Rambla redueix també, l'espai destinat al vehicle i en dona més al vianant. La nova secció rodada és contínua i regular al llarg de tot el passeig, amb un sol carril de circulació per banda de 3,5 m d'amplada que garanteix el pas de les línies d'autobús, vehicles de servei i l'accés dels veïns i veïnes de l'entorn. El tram central també creixerà lleugerament per tots dos costats per millorar l'espai dels vianants i les condicions de vida dels arbres, ampliant els seus escocells.

La transformació farà la via més confortable i amb més espai per al vianant

La transformació farà la via més confortable i amb més espai per al vianant

També s'incorporaran elements de seguretat com pilones als extrems i en els guals de vianants de tot el passeig. Es proposa crear noves zones d'estada sota els arbres al llarg del traçat i en els nous àmbits per garantir una ocupació de l'espai públic amable i equilibrada amb espais de repòs i d'estar. Hi haurà bancs i cadires en els laterals del passeig central i sota l'ombra de l'arbrat.

El paviment és un dels elements principals de la transformació. Cobreix tot l'espai de l'eix, de manera que fa d'element unificador de l'espai de façana a façana, serà de peces de diferents formats de pedra natural, granit i pòrfir.

Més habitatges

L'objectiu d'aquesta estratègia és el de protegir l'ús habitual dels habitatges en planta pis, fer que més habitatges siguin llars i evitar la seva conversió a altres usos com poden ser oficines o magatzems.

Així mateix, aquest curs s'estudien les diferents maneres possibles d'augmentar el parc públic d'habitatge a l'àmbit Rambla, a través de la compra de finques o de desplegar els recursos municipals per conèixer la situació actual del parc d'habitatge i treballar per a la protecció dels llogaters i millora de les seves condicions de vida.

Aquestes són eines urbanístiques i d'habitatge que han d'afavorir la preservació i augment del veïnat a aquest carrer central de la ciutat.

Cultura

Un dels eixos transversals que han de permetre que la ciutadania de Barcelona torni a recuperar la Rambla per al seu gaudi és la cultura. Per això, s'està treballant des de fa mesos en una estratègia cultural que la situï com a epicentre cultural i comunitari de la recuperació de l'espai públic, demostrant l'excepcionalitat quotidiana que l'ha caracteritzada sempre. Aquesta activitat cultural es desenvoluparà incorporant les entitats, institucions i comunitats que la conformen.

Es contempla l'inici el pròxim 25 de març de Ràdio Rambles, l'emissora a un quiosc de flors en desús que esdevindrà un espai de trobada on socialitzar experiències i aplegar i donar veu a les identitats i iniciatives de la Rambla.

Aquest 2021 són ja una realitat "Àgores Rambles", diferents espais on es facilitarà l'activitat cultural de proximitat a l'espai públic de manera segura. L'Àgora infantil, per exemple, dinamitzada per la Biblioteca Andreu Nin portarà al Pla del Teatre activitats infantils quinzenalment a partir del 21 d'abril per apropar la mirada d'infant a la Rambla.

També es contempla el desplegament de diverses actuacions artístiques en diferents formats, visuals, sonors, de text... a zones delimitades com a tal per generar l'anomenada "Galeria-Rambla", un espai de proposta i innovació artística que acompanyi el passeig i enriqueixi la vivència diària de la Rambla com a carrer que mai deixa de sorprendre.