Enlaces accesibilidad
Aturació cautelar

Sanitat suspèn temporalment la vacunació amb AstraZeneca

  • Espanya ha registrat el primer cas de trombosi durant el cap de setmana
  • França, Italia i Alemanya han estat els primers a suspendre "per precaució" l'administració de la vacuna
  • La companyia assegura que no hi ha "cap evidència" de la seva relació amb un augment del risc d'episodis trombòtics

Per
L'Informatiu - A Espanya només s'ha donat un cas de trombosi

El Ministeri de Sanitat ha decidit aquest dilluns suspendre temporalment la vacunació contra la COVID-19 amb el fàrmac d'AstraZeneca després de l'aparició de nous casos de trombosi a Europa en les últimes hores. Es tracta de casos puntuals, però que "per precaució", ha dit la ministra Carolina Darias, obliguen a avaluar millor el risc i a esperar quins són els resultats de la investigació oberta per l'Agència Europea del Medicament (EMA).

Darias confirma la suspensión cautelar de los lotes de AstaZeneca hasta que la EMA analice los casos de trombosis

Primer cas de trombosi a Espanya

Segons ha informat la directora de l'Agència del Medicament, María Jesús Lamas Díaz, han estat més de mitja dotzena els nous casos de trombosi registrats: un a Espanya, tres a Noruega i quatre a Alemanya. "Hem decidit aturar de manera cautelar aquesta vacuna fins que es faci una valoració de quin és el risc real o identificar un grup de persones que es puguin identificar amb aquest tipus d'esdeveniments".

Aunque "son muy pocos casos" de trombos, Sanidad considera "prudente" parar la vacunación con AstraZeneca

El temps entre la inoculació de la vacuna i l'inici dels símptomes de trombosi és d'entre tres i 14 dies després de rebre la dosi i, segons María Jesús Lamas, els símptomes inclouen mal de cap inusual i molt intens que empitjora en estirar-se i no millora amb analgèsics, també poden aparèixer vòmits o sagnats irregulars. "Són pocs casos, 11 de moment, i s'han posat 17 milions de vacunes d'AstraZeneca al món", ha afegit.

Missatge de tranquilitat

Segons la ministra de Sanitat, Carolina Darias, a Espanya s'ha inoculat a 939.534 persones amb la vacuna d'AstraZeneca i "només s'ha donat un cas de trombosi. Vull enviar un missatge de tranquil·litat a la ciutadania i de confiança en el sistema".

Decisió compartida per les CC.AA

Darias ha destacat que la decisió de suspendre de forma temporal l'administració de la vacuna d'AstraZeneca ha estat acceptada i compartida per totes les comunitats en el Consell Intraterritorial. "No hi ha hagut cap comunitat que hagi manifestat el contrari", ha indicat la ministra de Sanitat. Ha estat durant una reunió d'urgència després que Alemanya, França i Itàlia s'hagin sumat a la resta de països de la Unió Europea que ja havien optat per suspendre la vacunació amb el fàrmac. En els últims dies, diverses comunitats autònomes -entre elles Catalunya- ja havien apartat els lots investigats de la vacuna.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha estat qui ha avançat aquest migdia la noticia des de Montauban, en una roda de premsa conjunta amb Emmanuel Macron. El dirigent francès ha anunciat ha anunciat precisament que també suspèn la vacunació davant la trentena de casos de trombosi detectats en les darreres setmanes. Sánchez ha destacat que totes les agències reguladores del medicament europees, també l'espanyola (AEMPS), estan analitzant si hi ha una relació entre aquest fàrmac i els episodis trombóticos apareguts en diversos països.

Cap evidència sobre la relació amb els casos de trombosi

La companyia AstraZeneca ha emès un comunicat en el qual ha fet una crida a la tranquil·litat perquè no hi ha "cap evidència" de la seva relació amb un augment del risc d'episodis trombòtics, "en cap grup d'edat definit, sexe, lot o en cap país concret".El laboratori indica que, fins ara, a la UE i el Regne Unit s'han notificat 15 casos de Trombosi Venosa Profunda (TVP) i 22 d'embòlia pulmonar entre les més de 17 milions de persones que han rebut el seu preparat fins al 8 de març.

Una xifra que "és molt inferior a la que s'esperaria que ocorregués de manera natural en una població general d'aquesta grandària i és similar a la d'altres vacunes autoritzades enfront de la COVID-19", subratlla el laboratori, que informa que l'informe mensual de seguretat es farà públic en la pàgina web de l'Agència Europea del Medicament la setmana vinent.

El Dr. Carlos Rodrigo, Director clínic de Pediatria de l'Hospital Germans Trias i expert en vacunes ha afirmat en una entrevista al Cafè d’Idees que si la vacuna d'AstraZeneca funciona, les altres no tindran molt de futur per la temperatura en la que s'han de conservar. Ha desmentit també, que la vacuna provoqui més freqüència de trombosis i assegura que els que han rebut una dosi d'AstraZeneca no han d'estar preocupats en absolut.

Dr. Carlos Rodrigo: "Els que han rebut la dosi d'AstraZeneca no han d'estar preocupats en absolut"