El Ministeri de Sanitat estudia la mort d'una dona vacunada amb AstraZeneca
- Es tracta d'una professora de Marbella que va patir un ictus
- També s'investiguen dos casos més de possible reacció adversa de la vacuna
- L'Agència Europea del Medicament emetrà demà un nou informe sobre els casos de trombosi
Nou contratemps. L'Agència Espanyola del Medicament investiga la mort d'una persona que s'havia vacunat amb AstraZeneca i que posteriorment va patir un ictus isquèmic amb transformació hemorràgica, segons ha informat el Ministeri de Sanitat. Es tractaria d'una professora de Marbella, de 43 anys.
També estudia el cas d'una altra persona amb una trombosi venosa abdominal després d'haver rebut la primera dosi del vaccí. Aquests dos casos de possible reacció adversa a la vacuna es van registrar dimarts i se sumen a un tercer que es va registrar el cap de setmana, també relacionat amb un esdeveniment trombòtic. Són tres casos en un context de 975.661 persones vacunades a l'Estat amb AstraZeneca.
Sanitat no veu necessari un seguiment específic pels vacunats
El Ministeri de Sanitat considera que “no s’ha de prendre cap mesura ni tractament preventiu específic per les persones que han rebut la vacuna d’AstraZeneca. El Govern ha publicat aquest dimecres un document amb les setze preguntes freqüents sobre la suspensió cautelar de la vacunació i els possibles efectes adversos. Per exemple, no s’aconsella anar a urgències en el cas de mal de cap després de ser vacunat perquè considera que la cefalea “és un símptoma freqüent” després de la inoculació. En tot cas especifica que si el dolor es “intens i persistent o s’associa a alteracions visuals, es recomana consultar amb el metge”.
L'EMA defensa les avantantatges de la vacuna
L'Agència Europea del Medicament està "fermament convençuda" que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca mentre investiga els casos de trombosi. "Els beneficis continuen sent majors que els seus riscos", ha defensat reiteradament la directora executiva de l'EMA, Emer Cooke, que de totes maneres, assegura que estan investigant "seriosament" si la vacuna ha causat aquests casos i ha recordat que, durant els assajos clínics duts a terme per la farmacèutica, no van ser detectats casos de tromboembolisme posteriors a la vacunació.
Investigació dels casos
Els pròxims dies els científics de l'EMA enllestiran la segona revisió dels casos de trombosi i dijous decidiran si mantenen o canvien la recomanació per a la vacuna d'AstraZeneca. Cooke ha evitat pronunciar-se sobre l'aturada de la vacunació amb AstraZenca a Alemanya, França, Itàlia i Espanya, entre d'altres, però ha admès que estan preocupats per "l'impacte en la confiança" dels europeus cap al vaccí britànic.
16 països han suspès la vacunació
A l'espera de nous informes de l'EMA, ja són 16 els països europeus que han aturat temporalment la vacunació amb AstraZeneca. El Ministeri de Sanitat ho va decidir ahir després de l'aparició de nous casos de trombosi a Europa durant el cap de setmana. Es tracta de casos puntuals, però que "per precaució", ha dit la ministra Carolina Darias, obliguen a avaluar millor el risc i a esperar quins són els resultats de la investigació oberta per l'Agència Europea del Medicament (EMA).
Primer cas de trombosi a Espanya
Segons ha informat la directora de l'Agència del Medicament, María Jesús Lamas Díaz, han estat més de mitja dotzena els nous casos de trombosi registrats: un a Espanya, tres a Noruega i quatre a Alemanya. "Hem decidit aturar de manera cautelar aquesta vacuna fins que es faci una valoració de quin és el risc real o identificar un grup de persones que es puguin identificar amb aquest tipus d'esdeveniments".
El temps entre la inoculació de la vacuna i l'inici dels símptomes de trombosi és d'entre tres i 14 dies després de rebre la dosi i, segons María Jesús Lamas, els símptomes inclouen mal de cap inusual i molt intens que empitjora en estirar-se i no millora amb analgèsics, també poden aparèixer vòmits o sagnats irregulars. "Són pocs casos, 11 de moment, i s'han posat 17 milions de vacunes d'AstraZeneca al món", ha afegit.
Missatges de tranquilitat
Tant el Ministeri de Sanitat com la conselleria de Salut han volgut enviar missatges de tranquilitat a la població. Al conjunt d'Espanya s'ha inoculat a 939.534 persones amb la vacuna d'AstraZeneca i "només s'ha donat un cas de trombosi".
Cap evidència sobre la relació amb els casos de trombosi
La companyia AstraZeneca ha emès un comunicat en el qual ha fet una crida a la tranquil·litat perquè no hi ha "cap evidència" de la seva relació amb un augment del risc d'episodis trombòtics, "en cap grup d'edat definit, sexe, lot o en cap país concret".El laboratori indica que, fins ara, a la UE i el Regne Unit s'han notificat 15 casos de Trombosi Venosa Profunda (TVP) i 22 d'embòlia pulmonar entre les més de 17 milions de persones que han rebut el seu preparat fins al 8 de març.
Una xifra que "és molt inferior a la que s'esperaria que ocorregués de manera natural en una població general d'aquesta grandària i és similar a la d'altres vacunes autoritzades enfront de la COVID-19", subratlla el laboratori, que informa que l'informe mensual de seguretat es farà públic en la pàgina web de l'Agència Europea del Medicament la setmana vinent.
El Dr. Carlos Rodrigo, Director clínic de Pediatria de l'Hospital Germans Trias i expert en vacunes ha afirmat en una entrevista al Cafè d’Idees que si la vacuna d'AstraZeneca funciona, les altres no tindran molt de futur per la temperatura en la que s'han de conservar. Ha desmentit també, que la vacuna provoqui més freqüència de trombosis i assegura que els que han rebut una dosi d'AstraZeneca no han d'estar preocupats en absolut.