Enlaces accesibilidad
Canvi d'estació

Primavera 2021, què cal saber-ne?

  • La primavera durarà 92 dies i 18 hores
  • Veurem un eclipsi, tres superllunes, cinc planetes i tindrem un canvi d’hora

Per
El dissabte 20 de març arriba la primavera

Quan ha començat la primavera?

Dissabte 20 de març va començar la primavera astronòmica. L’equinocci, el canvi d’estació, serà a les 10 hores i 37 minuts del matí. Aquest any la primavera durarà 92 dies i 18 hores, s'acabarà el 21 de juny coincidint amb el solstici d'estiu.

Al contrari del què es pensa, el dia de l'equinocci no és el què té les mateixes hores de llum que de foscor. Això succeeix uns dies abans que entri oficialment la primavera. Aquest any l’equilux va ser el dimecres 17 de març: el sol va sortir a les 7 del matí i es va pondre a les 7 del vespre (vam tenir 12 hores de llum i 12 hores de foscor). A la tardor l’equilux en canvi, és produeix uns dies després de l’entrada a la nova estació.

Què veurem al cel?

Aquests tres mesos de la primavera, durant les sortides de sol es podran observar Júpiter i Saturn. A les postes de sol, serà visible Mart. A partir de finals d'abril a aquesta conjunció s’hi afegirà Venus. Durant el mes de maig ho farà Mercuri.

Tres superllunes, al maig la més gran de totes

Abans d’acabar aquest mes, el 28 de març gaudirem de la primera superlluna del 2020. Malgrat tot, hi ha discrepàncies. Per alguns experts ho serà mentre que per altres no. Sí que hi ha concens per la de l'abril i maig. El 27 d’abril arribarà la segona d’aquesta primavera. La darrera d’aquesta estació tindrà lloc el 26 de maig i serà la superlluna més gran d’enguany, ja que assolirà el seu punt de màxim acostament a la Terra, anomenat perigeu. Concretament es trobarà a 357.310 quilòmetres de distància.

L’última oportunitat d’aquest any per gaudir d’una superlluna serà a l'estiu, exactament el 24 de juny.

Primavera d'eclipsis

El primer eclipsi serà el dia 26 de maig. Hi haurà un eclipsi total de Lluna, coincidint amb la superlluna més gran d'enguany. Ara bé, a Catalunya no el podrem veure, només serà visible a l'est d'Àsia, Austràlia, el Pacífic i Amèrica.

Sí que podrem gaudir de l'eclipsi anular de Sol del 10 de juny. Tot i que des de Catalunya serà parcial, podrem veure com l’ombra de la Terra tapa prop d’un 10% de la superfície solar. En canvi, sí que serà visible del tot a Amèrica del Nord, Europa i Àsia.

Quan canvia l’hora?

Sempre fem la mateixa pregunta: quan canvia l’hora? Doncs de moment ho continuem fent el darrer cap de setmana de març. Per tant enguany el canvi d’hora serà el diumenge 28 de març. A les dues de la matinada caldrà avançar els rellotges fins a les tres. Aquella nit dormirem una hora menys, però les tardes amb llum i claror s'allargaran fins passades les vuit del vespre. Ens encaminem a l'estiu.

La fauna fa dies que ensuma a primavera

Encara que la primavera no comenci oficialment fins aquest 20 de març, alguns animals ja han començat a notar el canvi d'estació posant fi al seu cicle d'hibernació.