Salut confia que s'eliminarà el topall de 55 anys per a la vacuna d'AstraZeneca
- Espanya reprendrà dimecres vinent la vacunació amb AstraZeneca
- L'EMA desvincula per ara els casos de trombosi del vaccí, però ho continua investigant
- Alemanya, França i Itàlia tornen a subministrar el vaccí aquest divendres, però altres mantenen la suspensió
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat convençut que Catalunya no haurà d'actuar pel seu compte per eliminar el topall d'edat d'AstraZeneca. En les reunions previstes a escala estatal aquest cap de setmana és molt factible que aquest s'elimini.
Argimon ha afegit que no tindria sentit no fer-ho perquè "no té cap raó de ser no estar vacunant gent més gran de manera molt ràpida". El criteri del Govern no és que la vacuna d'Oxford estigui disponible també entre els 55 i els 65 anys sinó sense cap limitació d'edat a partir dels 18 anys.
La consellera de salut, Alba Vergés, assegura que si s’elimina el topall de 55 anys es prioritzarà vacunar per franges d’edat. Considera que “no s’està perdent temps” perquè es comenci el procés de vacunació aquest dimecres.
Espanya reprendrà dimecres la vacunació
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, va convocar d'urgència el Consell Interterritorial de Salut per valorar la decisió de seguir vacunant després de l'informe de l'Agència Europea del Medicament. Tant el ministeri com les comunitats autònomes són partidàries de reprendre l'administració d'aquesta vacuna com més aviat millor. La intenció és que sigui a partir de dimecres, segons ha avançat la ministra en roda de premsa.
Entretant, aquest cap de setmana o dilluns hi haurà reunions de la ponència de vacunes i de la Comissió de Salut Pública per decidir en quins termes es tornen a administrar les dosis i en quin tipus de franja d'edat o col·lectius.
L'aturada es va desencadenar per una trentena de casos de trombosi entre els gairebé 5 milions de vacunats a Europa. Dinamarca i Àustria van ser dels primers a suspendre l'ús de la vacuna d'Oxford-AstraZeneca a finals de la setmana passada, però quan Alemanya s'hi va sumar dilluns l'efecte dominó es va accelerar i més d'una quinzena d'estats de la UE, entre ells Espanya, van fer el mateix.
Estats com França, Alemanya o Espanya han anunciat la represa del subministrament d'aquesta vacuna de nou. Altres com Suècia o Dinamarca mantenen de moment la suspensió.
La EMA avala la vacunació
La notícia de continuar amb la vacunació, arriba tot just després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) no hagi trobat evidències de que la vacuna d'AstraZeneca hagi tingut relació directa amb els casos de tromboembolisme detectats en diferents països europeus. Ha considerat segur que es continuï usant en les campanyes d'immunització contra la covid-19.
La directora executiva de la EMA, Emer Cooke, considera que els experts van arribar a una "clara conclusió científica" que aquesta vacuna està "beneficiant i protegint" els ciutadans contra la covid-19 i "no està associada amb el creixement de casos" de trombosis.
La EMA inclourà un advertiment en la informació del producte perquè els metges estiguin alerta a revisar el prospecte de la vacuna i vigilar qualsevol cas que pugui estar relacionat. “La vacuna pot estar associada amb casos molt rars de coàguls de sang associats amb trombocitopènia, és a dir, nivells baixos de plaquetes en la sang (elements en la sang que ajuden al fet que es coaguli) amb sagnat o sense”, ha afegit l'agència.
Segons Cooke “no hi ha risc general” del desenvolupament de problemes de coagulació sanguínia en la població a la qual s'administri aquesta vacuna, i amb aquesta recerca, l'EMA ha complert la seva “responsabilitat de determinar que els beneficis encara superen els riscos” del fàrmac autoritzat.