Mor als 61 anys el prestigiós oncòleg català Josep Baselga
- Actualment liderava la divisió d'investigació oncològica de la companyia AstraZeneca
- Va dirigir fins 2018 el prestigiós Memorial Sloan Kettering Cancer de Nova York
L’oncòleg català Josep Baselga ha mort aquest diumenge d'una malaltia neurodegenerativa fulminant a Nova York, on residia de feia anys liderant importants projectes contra el càncer. Ho ha confirmat en un comunicat el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO), que ell va fundar el 2006.
Referent internacional en la recerca de nous tractaments contra el càncer, sobretot de mama, s’ha dedicat al desenvolupament de fàrmacs i l'estudi de les estratègies per superar els mecanismes de resistència, esdevenint líder en el desenvolupament clínic de diversos agents nous. Ha rebut nombrosos premis, entre els quals el 2016 el Premi Internacional Catalunya, juntament amb dos oncòlegs catalans de prestigi internacional com Manel Esteller i Joan Massagué.
Impulsor de la medicina personalitzada en el tractament de el càncer
El Dr. Baselga va apostar des dels seus inicis pels fonaments biològics de les malalties, molts anys abans que es tingués coneixement dels avenços en la identificació del genoma humà. D'aquesta manera han volgut destacat la seva trajectòria des del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia. En un comunicat, han agrait el seu llegat, "que esperem continuar i millorar".
Director del millor hospital del món en recerca oncològica
Josep Baselga (Barcelona, 1959) es va llicenciar en Medicina a la Universitat Autònoma de Barcelona i va obtenir el grau de doctor el 1992. Entre 1996 i 2010 va dirigir el servei d'oncologia mèdica i va fundar el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) de Barcelona. De 2010 a 2012 va ser cap de la Divisió d'Hematologia-Oncologia i director associat del Centre de Càncer de l'Hospital General de Massachusetts a Boston i professor de Medicina a l'Escola de Medicina de Harvard.
El 2013 va passar a ser director mèdic del Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, a Nova York, considerat com el millor centre en recerca oncològica del món.
Conflicte d'interessos
Segons va revelar en 2018 el diari The New York Times, Baselga no va divulgar milions de dòlars en pagaments de farmacèutiques en els últims anys ometent aquests llaços financers en dotzenes d'articles de recerca que va publicar en prestigioses publicacions especialitzades.
Després que el diari neoyorkino difongués aquesta informació, Baselga es va comprometre a corregir en 17 articles els seus informes de conflicte d'interessos, publicats en revistes especialitzades, com The New England Journal of Medicine o The Lancet. Des de principis del 2019 dirigeix l’àrea d’I+D contra el càncer de la multinacional AstraZeneca.
"La meva evasió personal és el laboratori"
El programa 'Noms Propis' de TVE Catalunya va entrevistar el doctor Baselga després de ser guardonat amb el XXVIII Premi Internacional Catalunya el 2016.
Durant l'entrevista ens va explicar que li agradaria ser historiador per poder explicar com ha estat "la fi de la lluita contra el càncer". La carrera d'aquest investigador incansable és una suma d'avenços que el fa sentir "esperançat i optimista. "Jo crec que els propers 20 o 30 anys el càncer deixarà de ser la causa dominant de mort de la humanitat", va explicar a Montse Busquets.
Josep Baselga confessa que malgrat que té moltes aficions, no vol pas desconnectar de la seva feina: "La meva evasió personal és el laboratori, on em trec la corbata i gaudeixo". Considera que per als investigadors és fonamental "la perseverança i la resiliència" i avança que "la curació del càncer que l'hem buscat fora, és molt possible que la tinguem dins del propi organisme".