Fauna a les vinyes, el retorn a la pràctica ancestral
- A cellers de l’Alt Penedès rescaten oficis com el llaurador a cavall per "reconnectar-se" a la terra
- També han introduit ovelles i altres animals per ajudar a mantenir l'equilibri de l'ecosistema
A Catalunya, cada cop hi ha més cellers que van més enllà de l'agricultura ecològica i s'endinsen en la biodinàmica. Recuperen pràctiques ancestrals com introduir animals en els treballs agrícoles.
Recuperar el vincle amb la terra
Llauren a cavall i introdueixen més fauna a les vinyes convertint-les en un organisme granja, un sistema d'equilibri entre plantes i animals. L’objectiu també és recuperar el contacte i el vincle amb la terra. A cellers de l’Alt Penedès rescaten oficis com el llaurador a cavall perquè s’han adonat que amb la revolució agrícola i la introducció dels tractors, s’estaven desconnectant de la terra.
Amb el cavall, enlloc del tractor, no es carreguen tantes tones de pes sobre el terra. Si plou, l’aigua drena millor, no hi ha erosió i les arrels aprofundeixen més. El compost que generen els animals li tornen vida al sòl i són absorbits per les plantes fins tancar el cercle.
Foment de la biodiversitat
Amb aquesta filosofia han introduit ovelles, vaques en perill d’extinció, falcons per controlar que els estornells no es mengin el raïm, ratpenats per evitar plagues i abelles...Tot amb l'objectiu de mantenir l'equilibri de l'ecosistema, sense acció humana ni productes químics, i fomentar la biodiversitat.