Enlaces accesibilidad
Violència de gènere

En funcionament el canal de WhatsApp de Mossos per la violència masclista

  • El número 601 00 11 22 ofereix assessorament policial i resol dubtes, però no substitueix el telèfon 112 d’emergències
  • Interior instaura un pla amb 20 mesures per actualitzar i millorar la lluita contra la violència de gènere

Per
El nou pla contra la violència masclista renova l'actual, vigent des del 2012

Aquesta setmana ha entrat en funcionament el canal de WhatsApp gestionat pels Mossos d’Esquadra per oferir “informació i assessorament policial a la víctima o potencial víctima de violència masclista“. El número és el 601 00 11 22, i s'ha activat per resoldre dubtes i preguntes. Aquest canal, però, no és una eina per gestionar incidències o emergències i, per tant, en cap cas substitueix el telèfon d’emergències 112.

"La creació d’aquest recurs ha de facilitar a les dones conèixer les eines de què disposen, els drets que les assisteixen i com a pas previ, en cas necessari, a la denúncia policial”, informa el cos de la policia catalana.

L’objectiu d’aquesta nova eina és “apropar-se a les dones de forma proactiva, facilitant el seu contacte amb la policia, i donar un nou impuls a la lluita contra la violència masclista i establir noves eines preventives i d’atenció de les persones que són víctimes en aquest àmbit”.

El número 601 00 11 22 oferirà assessorament policial i resoldrà dubtes

El número 601 00 11 22 oferirà assessorament policial i resoldrà dubtes

Nou pla contra la violència masclista

Es tracta d'una de les 20 mesures que inclou el nou pla de millora en la lluita contra la violència masclista impulsat pel Departament d’Interior. El conseller Miquel Sàmper el va presentar públicament el passat 19 de març. El nou pla renova l'actual, que funciona des del 2012.

Es vol millorar la prevenció i oferir una atenció qualificada i especialitzada a les dones i els seus fills, així com potenciar la investigació dels fets delictius.També es vol reduir els processos de victimització i afavorir la denúncia.

Interior activa un whatsapp i planeja una comissaria contra la violència masclista

Videoconferències de seguiment

Una de novetats, també en l'àmbit tecnològic, és que es farà ús de les noves tecnologies per part dels Grups d'Atenció a la Víctima (GAV) per tal d'afavorir el contacte directe amb aquestes. Per exemple, es contactarà per videoconferència sigui en assessoraments o durant el seguiment. Durant el 2020, tots els Grups ja van incorporar el material tecnològic necessari i les llicències que permeten aquestes connexions. El pla preveu també crear una aplicació sobre violència de gènere.

Especialització i augment dels efectius policials

Una altra mesura serà la millora en la formació i especialització dels efectius policials que treballen en l'àmbit de la violència de gènere. A més, s'instaurarà un pla d'autocura per a professionals que presten serveis als Grups d'Atenció a la Víctima i s'establirà nou material preventiu i s'actualitzarà el dirigit a escoles i gent jove.

Interior vol augmentar el nombre d'efectius policials als Grups d'Atenció a la Víctima. A Barcelona, ja hi ha 13 efectius més i la idea és continuar aquest reforç a la resta de regions policials.

La Comissaria específica de la Dona recull 20 noves mesures contingudes en un pla d'acció contra la violència de gènere

La Comissaria específica de la Dona recull 20 noves mesures contingudes en un pla d'acció contra la violència de gènere

Més investigació

El pla incorpora també un impuls a la investigació dels fets per ampliar els atestats. Per exemple, amb la recollida d'imatges de càmeres de videovigilància, l'ampliació de declaracions de testimonis i altres elements de càrrega de la prova. D'aquesta manera es pretén evitar que el pes de la prova recaigui en el testimoni de la víctima.

En aquest sentit, seran els GAV els que faran la recollida de la declaració de la víctima i també els encarregats de fer l'oferiment de drets i tramitar la sol·licitud de l'ordre de protecció, la valoració policial del risc i les diligències policials relacionades amb les situacions de vulnerabilitat.

Garantia d'assistència jurídica

S'inclourà també, la promoció i garantia de l'assistència jurídica lletrada en seu policial. Per aconseguir-ho, s'articularan mecanismes amb el Consell de l'Advocacia de Catalunya i amb els deganats. La proposta és instaurar preferentment les assistències lletrades telemàtiques.

Creació d'una Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà

En aquest sentit, es treballa també en la creació de l'Oficina Virtual d'Atenció al Ciutadà, un servei especialitzat 24 hores per a la recollida de denúncies. Aquesta és una proposta que Interior fa a llarg termini.

Avaluació única del risc

Per últim, el pla promourà disposar d'una avaluació única del risc de la violència de gènere per tal que la valoració policial del risc es pugui complementar amb la valoració forense en aquells casos en què el jutge ho requereixi.