Enlaces accesibilidad
Parlament

ERC accepta Madaula per substituir Cuevillas a la Mesa

  • Els republicans donaran suport a la diputada de Junts
  • Esquerra decideix votar Madaula sense un acord global amb JxCat

Por
Esquerra Republicana votarà a favor de la candidata de Junts, Aurora Madaula, per substituir Cuevillas

Esquerra Republicana ha acceptat finalment donar suport a la diputada de Junts, Aurora Madaula, per substituir Jaume Alonso Cuevillas a la secretaria segona de la Mesa del parlament, segons han confirmat fonts del partit. Esquerra desvincula aquesta decisió de les negociacions per la formació de Govern.

ERC desvincula el suport a Madaula per la Mesa de les negociacions per formar Govern | Laura Herrero

Fonts d'Esquerra indiquen que aquest pas s'ha d'interpretar com un gest de generositat. El sí a Madaula, segons Junts, s'emmarca dins l'acord que van arribar amb ells per a la Mesa del Parlament i simplement compleixen amb el pacte. També asseguren que això ni fa avançar ni alenteix el ritme de les negociacions per a la investidura i per formar govern.

Unes negociacions que continuen sense donar els fruits suficients, tot i que aquest setmana hi ha hagut reunions, però Esquerra i Junts s'han conjurat per guardar silenci i que no transcendeixin detalls de les converses. La data límit segueix sent la del 26 de maig si es vol evitar una reedició de les eleccions, un escenari que a prior cap de les parts vol.

Pendents de la convocatòria del ple

La substitució de Cuevillas s’ha de produir en un ple a la Cambra, encara sense data, en que els diferents grups podran presentar els seus candidats. En el cas de En Comú Podem ja ha fet públic la intenció d’apostar pel seu diputat, Lucas Ferro.

Els republicans han optat per Madaula després que aquesta mateixa setmana l’expresident del Parlament, Roger Torrent, vinculés els vots d’Esquerra a “un acord global” de cara a la investidura de Pere Aragonès i la formació del nou Govern.

La diputada de JxCat, Aurora Madaula, serà la nova secretària segona de la Mesa del Parlament. (ACN)

La diputada de JxCat, Aurora Madaula, serà la nova secretària segona de la Mesa del Parlament. (ACN)

També el líder d’ERC al Congrés, Gabriel Rufian, va recordar l’acord amb Junts i la CUP sobre la composició de la Mesa i el seu vot favorable a Laura Borràs com a presidenta de la cambra.

Cuevillas va presentar formalment la seva renúncia dimecres, enmig de discrepàncies amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre el vot delegat de Lluís Puig i la tramitació de propostes de resolució que poden comportar la inhabilitació de membres de la Mesa.