El Procicat estudia redefinir el confinament comarcal
- La consellera Vergés admet una possible revisió en funció de la situació epidemiològica
- La limitació de la mobilitat estarà vigent fins al 19 d'abril, uns dies abans de Sant Jordi
- Preocupació per ritme sostingut d'ingressos a les UCI: ja són més de 450 crítics
A partir d'aquest dimecres torna a estar en vigor el confinament comarcal, una mesura que el Govern havia decidit eliminar el 15 de març. L'evolució negativa de les dades epidemiològiques han obligat al Procicat a fer marxa enrere. La mesura va entrar en vigor ahir a mitjanit i durarà, almenys, fins al 19 d'abril.
Un confinament comarcal que pot patir variacions en els propers dies. El Procicat admet que estarien estudiant la possibilitat d’una redefinició per adaptar-lo a les regions sanitàries o les vegueries en funció de la situació epidemiològica. Recordem que alguns alcaldes de l’Àrea Metropolitana havien sol·licitat precisament una ampliació.
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit, tot i això, aquest divendres que "ara per ara" mana el confinament comarcal, però s'ha obert a revisar-lo abans del 19 d'abril. Ara també ha advertit que "es podria donar el cas que s’hagin de prendre mesures per un major control de l'epidèmia", en relació a possibles noves restriccions. La consellera ha justificat fer passos enrere per la pressió a les UCI. "Veiem un creixement d'ingressos que no teníem en les altres onades", ha afirmat.
Preocupació per l'escalada a les UCI
La consellera Vergés ha justificat aquesta decisió per la "preocupant ocupació de les UCI" i ha reconegut que la tendència és negativa i podria provocar noves restriccions durant els pròxims dies. Unes mesures, ha dit, que seran "el més adients i justes possibles"
En el cas de l'àrea metropolitana de Barcelona, el confinament també serà comarcal i, per tant, es descarta el plantejament de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que es permetés la mobilitat per l'àrea metropolitana. Alba Vergés no descarta que es pugui aplicar, però creu que hauria de ser una reclamació del conjunt de poblacions metropolitanes.
Reunions limitades a 6 persones
A partir d'aquest dissabte deixa d'estar en vigor la norma estatal que es va aprovar per Setmana Santa i que permetia 4 persones en espais tancats i 6 a l'aire lliure. Ara partir de llavors, les reunions tornaran a ser d'un màxim de 6 persones, en qualsevol cas.
Tenir entrades culturals o reserves no seran excepció
La normativa del confinament preveu la mobilitat fora de la comarca per activitat considerada essencial, com la la laboral o per anar al metge, així com algunes excepcions concretes. Estan permeses les excursions o colònies amb el grup bombolla i també la mobilitat fora de la comarca per participar en les competicions esportives autoritzades. En canvi, el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado, ha confirmat durant la roda de premsa que la mobilitat cultural -per exemple, per anar al teatre o a un concert- o la turística no seran excepcions permeses per saltar-se el confinament comarcal.
Així, tot i que algú ja disposi d'una entrada o una reserva en un allotjament d'una altra comarca per aquest cap de setmana, per exemple, no es contempla que en pugui gaudir. "No està especificat com a excepció", ha dit. Ni Salut ni Interior han confirmat cap tipus d'ajuda específica ara per ara per als sectors afectats.
Màxima preocupació: 458 pacients a les UCI
El que més preocupa en aquests moments són els ingressos a les UCI, amb 458 pacients -segons les últimes dades-. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha advertit que l'increment d'ingressos és "ràpid" i preocupant" i la consellera ha insistit que aquest ritme de creixement "no és assumible" pel sistema de salut.
La situació és preocupant per l'augment de la nova variant britànica i també perquè encara no es veuen els efectes de l'obertura de la Setmana Santa, un període en què hi ha hagut un infradiagnòstic de contagis. Els epidemiòlegs creuen que els indicadors epidèmics poden pujar en els propers a conseqüència de l'increment de les interaccions socials que hi ha hagut durant la Setmana Santa, encara que esperen que la quarta onada estigui molt més atenuada que les anteriors per efecte de la vacunació.
Prop de 400 controls policials diaris
El retorn del confinament comarcal comportarà desplegar altre cop controls policials a les principals vies. El comissari dels Mossos d’Esquadra, Joan Carles Molinero, ha explicat que es reactivarà un dispositiu d'entre 350 i 400 controls policials diaris en diferents vies de comunicació que uneixen les comarques catalanes, en col·laboració amb les policies locals. D'altra banda, també es reactivarà el dispositiu de control i mobilitat a l'entorn dels diferents parcs naturals. A més, es continuarà treballant sobre possibles festes il·legals o activitats no permeses després que els dies de Setmana Santa s'hagin fet "moltes intervencions" i s'hagin detectat incompliments greus.
Què passa si s'aixeca l'estat d'alarma?
El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha apostat per mantenir les restriccions més enllà del 9 de maig, dia que quedarà sense efecte l'estat d'alarma. Si es compleix aquesta previsió que va anunciar Pedro Sánchez, la Generalitat té previst aprovar una normativa que limiti la interacció social i el toc de queda nocturn. Restriccions que afecten la mobilitat i, ha reconegut el conseller Miquel Sàmper, haurien de ser validades pel TSJC.