Enlaces accesibilidad
Pla de vacunació

Espanya destinarà les primeres vacunes de Janssen a les persones d'entre 70 i 79 anys

  • Espanya rebrà 5,5 milions de dosis del fàrmac fins al mes de juny
  • Salut envia 40.000 missatges per vacunar-se amb AstraZeneca a persones de 69 anys
  • La vacunació ha permès evitar un 60% de les morts

Per
Espanya rebrà 5,5 milions de dosis del fàrmac de Janssen

La primera partida de la vacuna de Janssen arriba a Espanya amb 300.000 dosis i s'incorpora al pla de vacunació aquest dimecres. Espanya té previst destinar les seves primeres vacunes a accelerar la immunització del grup d'edat comprès entre els 70 i 79 anys, segons ha anunciat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Aquest ha estat un dels vaccins més esperats gràcies a dos dels seus principals avantatges: és una vacuna monodosi i es pot emmagatzemar fins a tres mesos a una temperatura d'entre 2° i 8° graus, la qual cosa també fa molt més senzilla la logística per a la seva administració.

La ministra de Sanitat, ha assegurat que entre l'abril i el juny n'arribaran cinc milions i mig de dosis de Janssen a Espanya, i es destinaran a les persones de menys de 80 anys, començant pels més grans.

Experts com el Doctor José Moltó, metge investigador de l'assaig de Janssen a l'Hospital de Can Ruti, pensen que hem d'estar esperançats per l'arribada d'aquest vaccí perquè ajudarà molt a agilitzar la vacunació i aconseguir la immunitat de la població.

Dr. José Moltó: "Hem d'estar esperançats per l'arribada de Janssen"

Arrenca la vacunació dels catalans d'entre 70 i 79 anys

Aquesta setmana es preveu acabar amb la vacunació de les persones de més de 80 anys i en paral·lel es comença a vacunar oficialment a les persones d'entre 70 i 79 anys. Així i tot, en alguns punts del territori com Lleida o zones de la província de Barcelona ja es va començar a citar aquest col·lectiu dies enrere.

La Conselleria de Salut començarà a inocular el fàrmac en ordre descendent (és a dir, començarà pels de 79 anys i així successivament). Aquestes persones seran citades a través d'un SMS (amb un enllaç a partir del qual podran concertar dia i hora) i seran punxades en els centres d'atenció primària (CAP). De moment, se'ls posarà la vacuna de Pfizer.

La conselleria està finalitzant la immunització del col·lectiu major de 80 anys: el 85,3% ja ha rebut la primera dosi i el 27,3%, la segona. Salut preveu arribar a juny amb tots els majors de 70 anys vacunats. Quan aquests hagin estat punxats, la mortalitat per covid-19 baixarà un 75%, segons estimacions del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (Biocomsc).

Comença la crida a les persones de 69 anys

El Departament de Salut ha enviat aquest dilluns a la tarda 40.000 missatges per vacunar-se amb AstraZeneca a persones de 69 anys, segons han informat fonts de la conselleria. Les persones que hagin rebut la comunicació podran començar a demanar cita a partir d'aquest dimarts. Les 40.000 persones citades són nascudes l'any 1952 i rebran un dels vaccins que fins ara es destinaven al col·lectiu de 60 a 65 anys. Són les primeres persones d'aquesta franja d'edat que són cridades per rebre la vacuna d'AstraZeneca després que la Comissió de Salut Pública de la setmana passada acordés ampliar la franja d'edat per al vaccí anglès dels 60 als 69 anys.

El 17% de la població ja té posada la primera dosi

Catalunya ha administrat el vaccí contra el coronavirus a un total d'1.327.873 persones des que va començar la campanya de vacunació --462.795 ja n'han rebut la segona dosi--: s'han administrat 19.967 primeres dosis en un dia.

Del total de persones inoculades amb la primera dosi, 975.868 són de la província de Barcelona, 125.158 de Girona, 86.033 de Lleida i 137.669 de Tarragona; i 61.089 del total són usuaris de les residències catalanes.

En percentatges, s'ha vacunat en primera dosi el 17,1% de la població catalana, de la qual un 6,2% ja té la pauta completa de vacunació i, per tant, gaudeix d'immunitat contra el virus.

La vacunació ha permès evitar un 60% de les morts

Una investigació del grup de recerca de la UPC, BIOCOMSC, ha posat de manifest que vacunar-se és la mesura més efectiva contra la propagació de la Covid. A més, les dades indiquen que les vacunes que s'han administrat fins ara han permès evitar un 60% de les morts a Catalunya.

L'estudi compara quina serà la situació a finals d'abril amb la vacunació actual amb un escenari sense vacunes. Segons aquesta estimació, també s'ha aconseguit impedir un 20% dels ingressos a les UCI, un 37% d'hospitalitzacions i un 15% de contagis.

Segons explica Daniel López Codina, investigador del BIOCOMSC, la prioritat en la vacunació ha de ser la gent gran. "Si vacunem als de més de 80 reduïm mortalitat, si vacunem els majors de 60 reduïm nombre d'UCI, si és els més grans de 50, encara més", ha assenyalat.