Enlaces accesibilidad
Covid-19

L'estratègia de vacunació a debat

  • Sanitat i les comunitats debatran avui si es canvia l'estratègia de vacunació
  • Vergés demanarà a Sanitat retardar al cap de 42 dies la segona dosi de Pfizer
  • S'ha immunitzat en primera dosi el 17,3% de la població catalana, de la qual un 6,2% ja té la pauta completa

Per
Vergés demana retardar al cap de 42 dies la segona dosi de Pfizer

Després de la suspensió de la inoculació de la vacuna d'AstraZeneca i el retard de l'arribada del fàrmac de Janssen, les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat afronten avui en el Consell Interterritorial de Salut com seguir amb la campanya d'immunització de la població. Algunes autonomies han anunciat ja les propostes que volen debatre per a tractar que la vacunació agafi major velocitat.

Vergés demana espaiar el temps de segona dosi de Pfizer | Anna Bañeres

La proposta de Catalunya

Catalunya portarà una proposta a l'Interterritorial: espaiar les dosis de la vacuna de Pfizer més enllà dels 21 dies previstos per a administrar la primera dosi a més persones. Ho va proposar ahir la consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés. «Tenim molt clar l'objectiu: poder vacunar com més gent millor en el menor temps possible», va dir, i va defensar que amb la primera dosi ja s'aconsegueix un «alt grau de protecció», per la qual cosa va demanar espaiar més les dues injeccions.

La consellera ha explicat que és una estratègia que ja estan aplicant països com el Canadà o el Regne Unit o, més recentment, França i Itàlia. Vergés ha criticat la "poca agilitat" del govern espanyol a l'hora de prendre decions i ha dit que espera que, aquesta vegada, no sigui així.

Pfizer de moment per a la franja d'entre 70 i 79

Actualment, la vacuna de Pfizer s'està posant a les persones de més de 80 anys, però aquesta setmana s'ha començat també a posar a la franja entre els 70 i els 79. De fet, alguns centres sanitaris ja fa alguns dies que han començat a posar dosis a persones d'aquesta edat, com al punt de vacunació del Mercat de l'Abaceria.

La vacuna de Janssen haurà d'esperar

Quan l'esperança d'arribar a l'objectiu marcat aquest estiu estava posada en Janssen ha aparegut un nou entrebanc en el pla de vacunació. Johnson & Johnson retardarà el repartiment de la seva vacuna a Europa després de la suspensió cautelar ordenada per les autoritats als Estats Units a causa de diversos casos "rars i greus" de coàguls.

Segons expliquen les autoritats sanitàries nord-americanes, fins al 12 d'abril s'han administrat més de 6,8 milions de dosis d'aquesta vacuna al país. Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties dels Estats Units (CDC) i l'Administració de Medicaments i Aliments (FDA) estan revisant les dades de sis casos notificats d'un tipus de coàgul sanguini rar i greu en persones que havien rebut la vacuna, i intentaran establir si existeix relació causal. "En aquest moment, aquests esdeveniments adversos sembla que són extremadament rars", puntualitzen des de la FDA. Tots els episodis corresponen a dones d'edats compreses entre els 18 i 48 anys, que van presentar símptomes entre sis i tretze dies després de la vacunació. Una d'elles ha mort.

Dades vacunació

Catalunya ha administrat el vaccí contra el coronavirus a un total de 1.345.962 persones des que va començar la campanya de vacunació --464.320 ja n'han rebut la segona dosi--: s'han administrat 18.089 primeres dosis en un dia.

Del total de persones inoculades amb la primera dosi, 987.863 són de la província de Barcelona, 127.542 de Girona, 87.333 de Lleida i 140.057 de Tarragona; i 61.178 del total són usuaris de les residències catalanes.

En percentatges, s'ha immunitzat en primera dosi el 17,3% de la població catalana, de la qual un 6,2% ja té la pauta completa de vacunació i, per tant, gaudeix d'immunitat contra el virus.