Comença el Ramadà: per segon any consecutiu, marcat per la pandèmia
- Durant els pròxims 30 dies no poden menjar, ni beure, ni tampoc fumar durant el dia
- Els fidels poden acudir a la mesquita conjuntament, però respectant el 30 % d’aforament i les mesures sanitàries
- El toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí afecta les oracions nocturnes
Com cada any, la comunitat musulmana espera amb atenció el moment que trenqui la lluna nova per iniciar el novè mes del seu calendari: l’inici del ramadà. Aquest any ja ha arribat: els creients van començar dimarts el dejuni col·lectiu que durarà 30 dies i acabarà el 12 de maig amb la fi del cicle lunar.
Aquesta celebració, caracteritzada per l’autodisciplina, l’autosacrifici i que serveix de purificació espiritual i corporal, és molt important per als musulmans. I, a diferència de l’any passat, tot i tenir les restriccions marcades per la pandèmia ben presents, es pot celebrar de forma pública.
Uns dos milions de persones professen la religió islàmica a Espanya (el 42% són espanyols, un 38% marroquins i un 20% d'una altra nacionalitat) i estan cridats a commemorar aquesta festivitat que recorda la primera revelació d'El Corán a Mahoma, una celebració per als fidels i d'especial significat religiós.
Rutines adaptades a la pandèmia
Durant els 30 dies que dura el ramadà, els musulmans no poden menjar, beure, fumar o tenir relacions sexuals des que surt el sol fins que es pon. Un cop s’amaga, és quan poden menjar els anomenats iftars (àpats que acostumen a compartir amb la família).
A més a més, durant el dia han de resar cinc cops, coincidint amb la sortida del sol, al migdia, a la tarda, amb la posta de sol i a la nit. Però aquest any, tot i que les restriccions són més flexibles i podran accedir a les mesquites i centres de culte respectant el 30 % de l’aforament, el toc de queda entre les 10 de la nit i les 6 del matí afectarà les oracions nocturnes.
Tot i que diverses federacions de comunitats islàmiques van demanar al govern que se’ls permetés allargar l’hora de tornada a casa fins a les 11 de la nit, el Procicat no ho ha autoritzat.
L'Associació Watani per la llibertat i la justícia de Lleida continua demanant a la Paeria poder sortir a resar després de les 12h durant el ramadà: ho ha explicat el seu president, Mourad El Boudouhi Amar al programa Cafè d’Idees.