Les empreses de l'oci nocturn es preparen per reobrir a l'estiu
- La patronal presenta a la Generalitat una prova pilot per finals de maig
- Fecasarm aposta per un protocol de tests i la desinfecció dels locals
- El carrer del Pecat de Sitges vol servir de banc de proves en ple toc de queda
Després de més d’un any amb les persianes abaixades, els establiments dedicats a l’oci nocturn de Catalunya busquen alternatives per tornar a obrir de cara a l’estiu. Aquesta setmana han presentat a la Generalitat un pla d'acció per intentar endegar a finals de maig una prova pilot que demostri que els seus estabiments són segurs. El sector recorda que hi ha més de 37.000 treballadors que en depenen.
El secretari general de la patronal, Fecasarm, Joaquim Boadas, ha explicat que estan treballant amb una empresa de bioseguretat que faria test d'antígens a l'entrada de l'esdeveniment. També s'implementaria una aplicació mòbil que gestionarà el resultat dels tests i uns aparells desinfectants de l'aire i la superfície dels locals.
Boadas ha explicat al Cafè d’Idees de Ràdio 4 i La 2 que la intenció d'estendre un protocol semblant al que es va emprar per al concert que fa poc va reunir 5.000 persones al Palau Sant Jordi.
I és que, després de les proves realitzades en el Teatre Apol·lo de Barcelona i en el concert massiu de Love of Lesbian el passat 27 de març al Palau Sant Jordi, les patronals d'oci nocturn de Catalunya demanen ara desenvolupar el nou pla "a nivell real, amb població en situació de normalitat i al carrer", per a demostrar que, amb mesures, els seus locals també són segurs.
Primera prova pilot, als carrers de Sitges
La patronal catalana d'oci nocturn, el gremi d'hostaleria i l'Ajuntament de Sitges treballen precisament en una prova pilot "única a Europa" que té com a objectiu la reobertura d'aquests locals. El secretari general de la Federació Catalana de Locals d'Oci Noturn (Fecalon), Fernando Martínez, ha explicat que les organitzacions patronals i l'Ajuntament de Sitges han presentat aquest projecte al Departament de Salut de la Generalitat perquè els permeti desenvolupar-lo durant les properes setmanes.
La prova, ha indicat, se celebraria en horari nocturn, dins de la franja del toc de queda, amb més de 400 persones en cinc locals d'oci del carrer Primer de Maig de Sitges, coneguda popularment com a carrer del Pecat. Per a la seva execució, les persones que desitgin gaudir d'una estona d'oci en els citats locals hauran de donar negatiu prèviament en una prova d'antígens. "Volem fer-ho amb totes les garanties i amb l'aval de la conselleria de Salut", ha agregat Martínez, qui ha assenyalat que en la seva federació busquen qualsevol alternativa, per a aconseguir la reobertura dels locals d'oci nocturn, tancats des de fa un any.
Salut oberta a "una certa activitat" de festivals i oci nocturn aquest estiu
El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, reconeixia recentment que treballen perquè aquest estiu es pugui reprendre "una certa activitat" en els festivals musicals i sales de concerts, adaptats a les mesures sanitàries vigents. En una taula rodona telemàtica organitzada per l'Associació de Sales de Concerts de Catalunya (Asacc), destacava que l'objectiu final de la prova del Palau Sant Jordi "és poder fer festivals aquest estiu", tenint en compte que aquells que vulguin fer-ho hauran de ser molt diferents dels d''abans.
"Si fem aquest pas amb el concert al Sant Jordi és que nosaltres no el descartem", ha subratllat Ramentol, qui ha dit que ja es veuran les mesures necessàries en el seu moment i si als festivals els pot compensar la celebració. El secretari general de Salut ha dit que si prossegueix la progressió de la immunització i una millora dels indicadors s'ha de treballar amb la premissa de "recuperar una certa normalitat" en el sector de la música en directe i l'oci nocturn de cara a l'estiu.