Festes il·legals i trobades nocturnes en temps de pandèmia
- Existeix un cansament generalitzat de la població cap a les restriccions derivades de la pandèmia
- Algunes persones responen de manera violenta i desproporcionada a les actuacions policials
- No et perdis els programes complets d'En Línia per a descobrir més temes que t'interessen
Amb l’oci nocturn tancat per les restriccions des de finals de mes de juliol a Catalunya, les festes il·legals s’han convertit en un fet habitual de les nits de cada cap de setmana. A més, a Catalunya des del mes d’octubre la mobilitat entre les deu de la nit i les sis del matí està prohibida, però no tothom compleix de manera estricta amb el confinament nocturn i per això cada nit els Mossos d’Esquadra aixequen centenars d’actes per reunions i festes il·legals.
Hi ha qui relaciona aquests comportaments amb la fatiga pandèmica, però que hi ha al darrere d’aquesta desobediència? Es tracta de falta de sensibilització o de manca de respecte cap a l’autoritat? Per a conèixer més sobre aquest fenomen a En Línia n’hem volgut parlar amb la periodista Mayka Navarro i el comissari dels Mossos d’Esquadra Joan Carles Molinero.
L’esgotament i la fatiga pandèmica
Per a la Mayka Navarro, les festes il·legals són resultat d’un cansament generalitzat de la gent amb les restriccions derivades de la pandèmia. “La gran majoria de la població compleix rigorosament tot allò que se li demana, però hi ha un sector que cada cop està més cansat”. Segons Navarro, a aquest cansament cal afegir que “fa un any que hi ha certa confusió sobre el que es pot fer i el que no es pot fer, i els polítics tampoc han ajudat gaire a aclarir-ho”.
Segons Joan Carles Molinero, comissari dels Mossos, “s’actua amb molta prudència i molta mà esquerra. Cal molta negociació, molta mediació i intentar fer entendre a la gent que l’activitat irregular que estan duent a terme no els afecta només a ells”. Així doncs, les patrulles que estan al carrer per a dissuadir aquestes festes a la via pública o a cases particulars s’apropen a aquests grups amb certa flexibilitat a l’hora d’actuar. “Podríem estar a les deu i un segon aixecant sancions i actes, però cal trobar l’equilibri i posar una mica de sentit comú”, afegeix.
“De vegades això provoca una reacció més airada i llavors ja en converteix en un problema de desordres públics”, explica Navarro. Aquesta situació, tot i ser minoritària, també s’estaria produint. “Les denúncies d’atemptat contra l’autoritat s’han incrementat”, afegeix. El comissari confirma que “algunes persones responen de manera violenta i desproporcionada”.
Un altre aspecte important d’aquests incompliments del toc de queda i les mesures derivades de la pandèmia és que no hi ha un únic perfil d’infractor. “Vull descriminalitzar la gent jove. Ens trobem amb gent no tan jove, gent de totes les edats incomplint, especialment aquests darrers caps de setmana. No crec que sigui un problema d’edat o de grups socials sinó un problema de responsabilitat individual de cadascuna de les persones”, valora Molinero.
Quan les autoritats policials aixequen acta, agafen les dades d’aquelles persones que estan infringint amb les mesures. En un primer període de la pandèmia l’autoritat responsable de la imposició de la sanció era el Departament d’Interior, i actualment ho és el Departament de Salut. Això fa que hi hagi cert desconeixement sobre el grau de cobrament de les mateixes.
Segons Mayka Navarro “al principi de l’estat d’alarma hi va haver cert col·lapse administratiu, però ara que les sancions les gestiona directament Salut hi ha hagut una contractació de desenes d’advocats que es dediquen exclusivament a gestionar aquestes sancions”.
Els carrers després del toc de queda
El nostre company Josep Palau va fer guàrdia pels carrers del centre de Barcelona per veure si la gent respecta la normativa o aprofita l’arribada de la nit per fer de la via pública un nou espai de festa i de reunió. En les hores que va ser al carrer, es va trobar amb tot tipus d’opinions.
“Jo entenc que hi ha d’haver responsabilitat social per evitar que es produeixi un contagi massiu, però s’està demonitzant en excés alguns comportaments que en cercles més tancats o en certs espais a l’aire lliure podrien ser correctes en l’àmbit sanitari”, apuntava un jove.
Una veïna, per contra, criticava amb fermesa el comportament de les persones que se salten el toc de queda: “Avui està tot més tranquil, però altres dies ha estat una mica angoixant”. Són precisament els veïns els que alerten habitualment al 112 o a les policies locals quan detecten que s’està produint una festa al carrer o en un domicili particular sense respectar les mesures.