Quan el blanc i negre de TVE ensenyava tots els colors de Sant Jordi
- La diada de Sant Jordi omple els carrers de colors: roses, llibres i cares de festa
- Es una diada que TVE Catalunya ha filmat des dels seus primers programes, com el Mare Nostrum
- Les imatges en banc i negre ens transporten a altres èpoques en què també es gaudia molt la jornada del 23 d'abril
La diada de Sant Jordi és una de les festes més filmades i més retransmeses per TVE Catalunya des dels seus inicis. Gràcies a les primeres càmeres de cinema del centre, que un sol operador podia dur a tot arreu, vam veure per primer cop aquesta festa a la televisió. Això sí, en blanc i negre. La televisió ensenyava així aquesta festa tan plena de color. Les roses de les parades de floristes, els arranjaments amb cintes i espigues, les cintes de bandera catalana, els camps de conreu o les varietats de flors.
També els llibres, de diferents temàtiques, mides i amb tapes acolorides, intentant cridar l'atenció del lector. I el sol. Si hi ha sort, Sant Jordi és una dia dels inicis de primavera que més s'agraeix el sol per passejar per places i carrers.
Mare Nostrum, el testimoni dels anys 60
Un dels primers programes informatius de TVE Catalunya va ser Mare Nostrum. El 1967 van filmar les imatges més tradicionals de Sant Jordi. Un munt de gent s'aplega al cap de les Rambles badant davant les parades de llibres.
Mare Nostrum va filmar el 1969 molts més indrets de la festa del llibre i la rosa. Les tradicionals sortides de l'escola dels infants per veure les parades, les Rambles plenes de gent amunt i avall i omplint també el Palau de la Generalitat. Llavors era la seu de la Diputació de Barcelona, però s'hi mantenia el costum que les floristes hi muntessin les seves parades. La venda de flors també es feia durant aquells anys als carrers del voltants del palau, com al carrer del Bisbe.
Els reporters del Mare Nostrum sortien al carrer i entrevistaven els protagonistes de la notícia. Es difonien moltes menys informacions que ara però amb més temps d'emissió. El 1967 vam conèixer la guanyadora del Premi sant Jordi gràcies a una entrevista del periodista Xavier Foz. Antònia Vicenç havia escrit a estones una novel·la sobre el món del turisme a Mallorca, del que n'estava molt al corrent perquè treballava en un hotel. Es titula '39 graus a l'ombra' i va ser tot un èxit de vendes.
L'any 1970 es va dedicar un reportatge al Mare Nostrum al dia de la rosa i el llibre i molt especialment als conreus de flors de Sant Feliu de Llobregat. La climatologia havia estat adversa i les seves flors no arribarien a les parades. Per això els preus d'una sola poncella podrien arribar a les 300 pessetes. Quant? 1,80€!
El periodista Toni Serra ens mostra els planters i parla amb els històrics floristes Joaquim Armengol, Pere i Marí Dot. A Sant Feliu els amoïna l'arribada de les indústries químiques, perquè podrien malmetre les flors. Aquestes imatges les podeu veure al capdamunt d'aquestes línies o aquí mateix.
Uns anys més tard es va començar a emetre el programa Giravolt, també elaborat pels periodistes dels serveis informatius de Miramar. El 1976 es va emetre un reportatge molt complet dedicat a la diada amb un repàs a l'actualitat política. A més de les imatges dels carrers plens de lectors i de roses, també es van mostrar unes imatges històriques. Aquell dia de Sant Jordi sortia al carrer el primer número del diari Avui, el primer en català després de la dictadura.
La primera televisió en català també pensava en entretenir els més menuts de la casa, i el 1977 es va dedicar un programa de Terra d'Escudella al cavaller Sant Jordi. Un guió a mida del grup de Titelles Marduix i Els comediants que va fer riure a cor que vols la canalla.
Catalunya és des de sempre terra d'acollida i per Sant Jordi sempre deixem els visitants embadalits. Els anys 70 era costum per la diada rebre les turistes que arribaven a l'aeroport del Prat amb una rosa. Sí, només a elles els l'entregaven.
Des del 1979, Sant Jordi ja surt en color
No ens en podem estar. Hi ha joies al nostre arxiu històric que us volem mostrar amb tota la bellesa dels carrers plens de flors. La sèrie sobre tradicions catalanes D'un temps, d'un país, dirigida per Francesc Rovira Beleta, va dedicar un extens capítol a Sant Jordi. Era el 1979. TVE a Catalunya va començar a emetre alguns programes en color el 1977 i poc a poc, cada cop n'eren més. La diada de Sant Jordi del 79 ja es a tot color.
A aquest reportatge hi falten uns segons d'imatge, però s'ha volgut conservar el guió, escrit per Enric Josa. Hi veiem Mary Santpere i Pere Tapias, la Cobla Mediterrània tocant sardanes i la gent ballant al bell mig de la plaça de Sant Jaume. I al palau de la Generalitat, Antònia Macià, dona del president Tarradellas, visita la mostra de flors instal·lades als diferents patis de l'edifici gòtic.
El Gremi de Llibreters es felicitava perquè posaven 400 parades a tot Catalunya. Actualment, se'n planten milers, però els més venuts continuen sent els mateixos: les novel·les i la rosa vermella.
Ja hem fet memòria d'aquelles primeres diades de Sant Jordi a la televisió. Amb més color ens les va repassar el nostre programa de records de capçalera, el Memòries de la Tele. Us convidem a gaudir d'aquest capítol tan interessant. L'historiador Josep Maria Ainaud de Lasarte explica com se celebrava la festa durant el franquisme i la transició, i quin significat tenia per a la identitat de Catalunya. L'heraldista Armand de Fluvià parla de l'origen de la senyera. Josep Maria Espinàs, Mercè Rodoreda, el pare Vicent Mundina i d'altres cares conegudes, hi parlen de flors i llibres.
Gaudiu-ne: Sant Jordi és una festa per a tots. Sobretot si fa un bon sol...!