La meitat de les embarassades amb Covid pateixen complicacions
- L’Hospital de la Vall d’Hebron ha participat en l’estudi internacional INTERCOVID
- L’estudi revela un perill més gran d’hipertensió o ingrés a les UCI del constatat a l’inicialment
- També es dupliquen les complicacions pels nadons per l’increment dels parts prematurs
El 50% de les dones embarassades infectades per la COVID presenten complicacions durant l'embaràs. Hipertensió arterial, part prematur o ingrés a l'UCI són algunes de les més comunes. Així ho mostren les dades del projecte internacional, INTERCOVID, que han presentat l’Hospital Vall d’Hebron, i El Clínic Universitari de Saragossa, coordinat per la Universitat d’Oxford (Vall d’Hebron). L’estudi també mostra que els nadons d'aquestes mares poden tenir tres vegades més risc de complicacions mèdiques greus i de ser ingressats a l'UCI, principalment per l'increment dels parts prematurs.
L’estudi demostra que les embarassades són un grup vulnerable
En el projecte INTERCOVID han participat un total de 12 hospitals de 18 països amb la col·laboració de 2.100 dones embarassades. Davant dels resultats obtinguts els especialistes consideren necessari fer un seguiment intens d'aquestes dones i dels seus fills per prevenir complicacions i prioritzar en la seva vacunació. La investigadora del grup de Medicina Materna del Vall d'Hebron Instittu d'Investigacio (VHIR), Nerea Maíz, adverteix que l’estudi demostra que les embarassades són un grup vulnerable i en el moment que hi hagi dades fiables de vacunació haurien de passar a ser un grup prioritari.
En les asimptomàtiques el risc és el mateix
La recerca demostra una de les complicacions més freqüent és el part prematur. En la majoria de casos està vinculat a la preeclàmpsia (hipertensió arterial durant la gestació) ja que si aquesta malaltia es complica pot obligar a induir el part abans del termini. Així mateix, el risc de les embarasses infectades d'acabar en les UCI es pot multiplicar fins per cinc.
Els investigadors han observat que com més greu ha estat la malaltia del coronavirus en una pacient, major risc de tenir problemes amb l'embaràs, mentre que en les gestants asimptomàtiques a penes s'ha detectat variació respecte a dones no embarassades sense simptomatologia.
Si bé com a norma general no es produeix transmissió del coronavirus de la gestant al fetus, l'estudi ha observat que un de cada deu nounats de mares infectades van donar positiu durant els primers dies, segurament, segons els investigadors, per un contagi produït després de néixer.