Enlaces accesibilidad
Final de l'estat d'alarma

La Fiscalía avala les restriccions del Govern a partir del 9 de maig

Per
El TSJC decidirà aquest divendres sobre les restriccions

Fins aquest divendres el Procicat no ratificarà les mesures que hi haurà a partir del dia 9 de maig per controlar la pandèmia un cop hagi ja decaigut l'estat d'alarma. Restriccions, com per exemple, la limitació a 6 en les reunions, i també la limitació d'accés a llocs de culte. A més, el comerç podrà ampliar horari fins a les 10 de la nit i les activitats culturals i esportives fins a les 11, així com la restauració.

La Fiscalia avala les restriccions del Govern

El TSJC tindrà a partir d'ara l'última paraula sobre aquestes mesures si són estriccions que impliquen drets fonamentals. De moment, el Govern ja s’ha dirigit al tribunal perquè doni el vist-i plau a dues d’ellesi la Sala Contenciosa no es pronunciarà fins aquest divendres.

L'executiu ha remès al tribunal la petició per limitar les reunions tan a casa com al carrer a sis persones no convivents. De l’altra banda també es reclama poder mantenir l'aforament dels actes religiosos i cerimònies civils en el 50% ( amb un màxim de 500 persones, 1.000 si és a l’aire lliure o amb ventilació reforçada. Totes dues ja han rebut, per cert l’aval de la Fiscalia, que ha dirigit un informe favorable al TSJC sempre que no siguin restriccions generalitzades sinó proporcionades i suposin un greu risc de contagi.

La Fiscalia avala les restriccions del Govern davant el TSJC | Sergi Bassolas

Es recuperen els sopars però no l'oci nocturn

En tot cas, sigui com sigui el dictamen de l'alt tribunal, aquest només afectaria aquestes dues restriccions en concret: la limitació de les reunions i l'aforament en actes religiosos, però no a la resta de mesures. Així,  el TSJC no es pronunciarà sobre la reobertura de la restauració per a sopars fins a les 23 hores i l'ampliació de l'horari de tancament de comerços de les 21 a les 22 hores, que són les principals modificacions ja acordades pel Procicat de cara al pròxim diumenge.

El Procicat ratifica aquest divendres les restriccions vigents quan s'acabi l'estat d'alarma

El Procicat ratifica aquest divendres les restriccions vigents quan s'acabi l'estat d'alarma cropper

De moment, l'ampliació de l'horari dels bars i restaurants a Catalunya per a servir sopars a partir del diumenge no està generant una ona de reserves, segons una enquesta del Gremi de Restauradors de Barcelona, que augura una recuperació de l'activitat molt gradual. A aquestes relaxacions en restauració i comerços se sumen dos més que deriven de la fi de l'estat d'alarma i que el Govern ha rebutjat ampliar: acaba el tancament perimetral de Catalunya i el toc de queda, encara que l'oci nocturn continuarà tancat.

Canvis al Taxi però no al Metro

Els taxis de l'àrea metropolitana podran tornar a operar com ho feien abans de la pandèmia a partir del diumenge, segons ha confirmat l'Institut Metropolità del Taxi (IMET). El decret que regulava les llicències que podien sortir al carrer a treballar arran de l'estat d'alarma quedarà anul·lat el 8 de maig. Des del novembre passat, cada dia laborable treballa el 60% de la flota i el 40% descansa en torns rotatoris. Pel que fa als caps de setmana, la reducció és del 75%. A partir de dissabte, en canvi, podrà treballar el 80% de la flota els feiners i el 50% el cap de setmana.

En canvi l’ATM ha decidit, finalment, no recuperar l’horari nocturn del Metro durant el cap de setmana, tal i com s’havia valorat a les darreres hores. Així es mantenen els horaris perquè de moment no es preveu un increment de la demanda mentre segueixin sense poder obrir els establiments d’oci i la restauració tingui l’horari limitat fins a les 23 hores.

Les CCAA treballen en l’encaix jurídic

Després de la reunió d'aquest dimecres entre Govern i Comunitats Autònomes, aquestes continuen treballant en l'encaix jurídic de les restriccions i decrets per gestionar la pandèmia un cop decaigui l'estat d'alarma diumenge vinent. De moment, almenys 5 comunitats aposten per mantenir el toc de queda, com ara les Balears i Navarra.

A Catalunya, la decisió del govern de mantenir la Llei de Salut Pública sense modificacions obre un dubte: el marc normatiu actual és, com diu l'executiu, suficient per tornar a desplegar grans restriccions a la mobilitat o, fins i tot, un confinament perimetral?

El Govern podrà tornar a imposar restriccions d'acord amb la Llei? | Nuria Alcalá

Segons l'exlletrat major del Parlament i professor de dret constitucional, Joan Ridao, l'actual redacció del text permet la possibilitat de plantejar noves restriccions, en cas que la situació epidemiològica ho requereixi. Ridao admet, això sí, que hauria estat desitjable que la Generalitat hagués definit millor les seves competències.

Dubtes sobre el paper que han de jugar els tribunals

Ara bé, partir d'ara si l'alt tribunal català no autoritza l'aplicació de certes restriccions noves, la Generalitat podrà recórrer la decisió el tribunal Suprem d'acord amb un nou decret llei aprovat en consell de ministres. Aquest últim recurs davant el Suprem hauria de servir per aportar seguretat jurídica tal i com ha reconegut la magistrada Montse Raga al Cafè d'Idees de Ràdio 4 i La 2.

Tot i això, la majoria dels experts ho rebutgen perquè consideren que no hauria de ser una potestat que correspongués als jutges, segons ha explicat la catedràtica de dret constitucional de la universitat de Sevilla, Ana María Carmona, a Ràdio Nacional.

Ana María Carmona, catedràtica de Dret Constitucional