Enlaces accesibilidad
Comença l'estiu meteorològic

Per què no coincideix l'inici de l'estiu meteorològic amb l'astronòmic?

  • Les estacions en meteorologia s'agrupen en mesos sencers i en astronomia comencen amb els solsticis i equinnoccis
  • La inèrcia tèrmica en l'atmosfera és l'explicació d'aquest desajust

Per
Les estacions de l'any en meteorologia

Amb l’arribada del mes de juny, comença l’estiu meteorològic, però no pas l’astronòmic que ho farà el pròxim 21 de juny coincidint amb el solstici d’estiu. Cal saber que les estacions en meteorologia s’agrupen en períodes de tres mesos sencers. En el cas de l’estiu correspon als mesos de juny, juliol i agost. En canvi, en astronomia, les estacions comencen coincidint amb els dies dels solsticis i els equinoccis.

Quina explicació té?

La inèrcia tèrmica en l’atmosfera n’és la causa. Aquest factor fa que la màxima temperatura ambiental de tot l’any s’assoleixi, aproximadament, a mitjans de juliol, quinzena que coneixem com la canícula i, per tant, és la meitat o equador de l’estiu. Aquesta arriba tres setmanes després del solstici d’estiu quan tenim els dies més llargs i amb l’angle solar més vertical de tot l’any.

El mateix passa al solstici d’hivern. En aquest cas, sobre el 21 i 22 de desembre el sol assoleix la seva mínima alçada sobre l’horitzó i coincideix amb els dies més curts de l’any. Ara bé, no és fins a mitjans de gener quan acostumen a registrar-se les temperatures més baixes, setmana coneguda com la dels barbuts.

Per tant, en meteorologia les estacions s’agrupen de la següent manera:

Primavera: març, abril i maig

Estiu: juny, juliol i agost

Tardor: setembre, octubre i novembre

Hivern: desembre, gener i febrer

Estiu 2021, més càlid i sec

Segons les previsions estacionals del model centreeuropeu, l'estiu meteorològic, per tant, juny, juliol i agost, es preveu més càlid a gran part d'Europa. A Catalunya serà lleugerament més càlid, i notàblement més calorós a l'interior peninsular.

Pel que fa a precipitació, es preveu que sigui més sec al nord-est de la península i, per tant, a Catalunya. Tenint en compte que l'estiu és l'estació més seca de tot l'any, enguany podria costar veure ploure. Seria una mala notícia en un context de sequera que comença a preocupar en algunes zones del territori.

Cafè d'Idees - Falta aigua