Enlaces accesibilidad
Oci nocturn

El Consell Interterritorial delega en les autonomies la decisió sobre l'obertura de l'oci nocturn en zones de risc mitjà

  • Catalunya entra en aquesta categoria, amb una incidència acumulada de 110 casos per 100.000 habitants a 14 dies
  • Les comunitats autònomes amb nivell de risc 0 o 1 podran obrir els locals com a màxim fins a les tres de la matinada
  • Argimon creu que els locals d'oci nocturn han de reprendre el funcionament per garantir una activitat nocturna regulada

Per
L'oci nocturn reclama reobrir

La Declaració d'Actuacions Coordinades (DAC) aprovada al Consell Interterritorial de Salut delega en les autonomies la decisió sobre l'obertura dels locals d'oci nocturn en aquells territoris que estiguin en risc mitjà, és a dir, amb una incidència acumulada per sobre dels 50 casos de covid-19 per cada 100.000 habitants a 14 dies.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat en la roda de premsa posterior al Consell que les zones amb risc nul o baix (amb 50 casos o per sota) podran obrir fins a les dues, horari ampliable fins a les tres. Però ara el Ministeri ha difós els detalls de la DAC que inclou com a complement la mesura per a les zones de risc mitjà. És el cas de Catalunya, que presenta una incidència acumulada de 110 casos.

Així, l'horari de tancament d'aquests establiments a les zones sense risc o les de risc 1 es marca a les dues de la matinada, ampliable fins a les tres.

Les zones en risc mitjà, en mans de les comunitats

La DAC estableix que quan la unitat territorial de referència per al control de la covid-19 de la Comunitat Autònoma en què es trobi el local estigui en nivell de risc 2, el govern autonòmic "podrà valorar autoritzar l'obertura", en qualsevol cas l'aforament màxim serà d'un terç en interiors.​

D'aquesta manera, el govern espanyol passa als seus homòlegs autonòmics la pressió que des de fa mesos exerceix un dels sectors més castigats de l'economia a causa de la pandèmia de la covid-19.

En el cas de Catalunya, cal recordar que ahir mateix, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, opinava que els locals d'oci nocturn havien de poder reprendre el funcionament aviat per garantir una activitat nocturna regulada i reduir el nombre de botellots.

Normes per als locals de restauració

D'altra banda, pel que fa als locals de restauració la DAC estableix que als territoris fora dels nivells de risc l'aforament permès serà del 50% en l'interior, o d'un 10% més si s'apliquen mesures de control de riscos que garanteixin un nivell alt de ventilació i el control de la qualitat de l'aire.

A les terrasses a l'aire lliure es podran ocupar totes les taules permeses amb la distància mínima d'1,5 metres. Es permet el servei i consum a la barra, també amb aquesta distància. Com als locals d'oci nocturn, les taules tindran un límit de 6 persones a l'interior i de 10 a l'exterior.

L'horari de tancament es marca com a màxim a la una de la matinada -tal com ha aprovat també el Procicat aquest dimecres- i el servei acabarà a les dotze de la nit.

FECASARM alerta que un 40% de discoteques no obriran en les condicions actuals

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (FECASARM) ha acusat el govern espanyol d'envair competències autonòmiques per regular l'oci nocturn després que el Consell Interterritorial del sistema de Sanitat aprovés aquest dimecres les condicions sota les quals es permetrà la reobertura del sector.

Les empreses d'oci nocturn consideren "fora de lloc l'intervencionisme desmesurat" del Govern i asseguren que, segons l'article 141.3 de l'Estatut d'Autonomia, Catalunya té "competències exclusives" en matèria d'espectacles i activitats recreatives.  Amb tot, la patronal ha alertat que un 40% de les discoteques no reobriran perquè les condicions actuals "desvirtuen i buiden de contingut" la seva activitat.