Enlaces accesibilidad
Dia Internacional de l'Orgull LGTBI

L'orgull LGTBI omple 7 museus i monuments de Catalunya

  • Set institucions culturals han decidit transformar els seus espais durant juny i juliol per celebrar la diversitat sexual i de gènere
  • L'objectiu és valorar realitats que, fins ara, eren poc representades en els relats museogràfics
  • La programació es podrà consultar al web, des d'on la ciutadania podrà fer la inscripció als museus o comprar les entrades

Per
El desig és tan fluid com la mar
El desig és tan fluid com la mar

Amb motiu del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, que té lloc aquest 28 de juny, els museus surten de l'armari. Set institucions culturals han decidit transformar els seus espais i la seva programació per celebrar la diversitat sexual i de gènere des dels seus respectius àmbits de treball.

Exposicions temporals, visites comentades, itineraris especials i xerrades són algunes de les activitats amb les quals, durant els mesos de juny i juliol, museus i monuments volen facilitar una nova mirada d'obres d'art, col·leccions, galeries i edificis patrimonials. L'objectiu és posar en valor realitats que, fins ara, eren poc representades o desconegudes en els relats museogràfics habituals.

Projecte Museus LGTBI

El projecte "Museus LGTBI" és una iniciativa de set institucions culturals que formen part del Grup de Treball Museus i Públics (Fundació Joan Miró, el Museu d'Arqueologia de Catalunya, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona, el Museu del Disseny de Barcelona, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu Nacional d'Art de Catalunya i els Museus de Sant Cugat del Vallès), que han volgut mostrar el seu compromís amb la diversitat sexual i de gènere dissenyant propostes que analitzen les diversitats dels cossos, rellegeixen usos i costums històrics, destaquen les trajectòries personals d'activistes, descobreixen les facetes ocultes d'artistes o fan una aproximació queer a la seva obra, entre altres qüestions.

Tota la programació es podrà consultar al web museuslgtbi.barcelona, des d'on la ciutadania podrà accedir als portals dels diferents museus per fer la inscripció o comprar les entrades, si s'escau.

Fundació Joan Miró - Un cos com un univers, una aproximació en clau queer a l’obra de Joan Miró

L'obra de Joan Miró té una gran riquesa de matisos. Els seus personatges d'aparença simple representen ànimes complexes i habiten mons molt diversos. Abordar Miró des d'una perspectiva queer és, en certa manera, redescobrir-lo, tot endinsant-nos en la profunda dimensió del seu pensament. En aquest recorregut, el cos se situa al centre. El cos, entès com un arxiu, com un museu portàtil, es nodreix d’imaginaris desobedients que s’imprimeixen, ja sigui temporalment o permanentment, en el nostre propi imaginari. Consciència alhora de la corporalitat pròpia i d’una corporalitat dissident.

Del 26 de juny al 15 de juliol - Activitats de pagament

Un cos com un univers, una aproximació en clau queer a l'obra de Joan Miró

Un cos com un univers, una aproximació en clau queer a l'obra de Joan Miró

Museu d'Arqueologia de Catalunya - Apol·lo o Afrodita. La identitat perduda

A principis del segle XX, va trobar-se a Empúries un cap romà de marbre, de faccions molt fines. Inicialment, es va concloure que havia de ser una representació d’Afrodita, però ara es creu que és Apol·lo.

Mitjançant el cas particular d’aquesta peça, el Museu d’Arqueologia de Catalunya proposa reflexionar sobre els cànons i les etiquetes de gènere per prendre consciència de què, a vegades, les mirades culturals porten a atribucions equivocades.

Del 28 de juny al 4 de juliol - Activitats de pagament

Museu del Disseny de Barcelona Unisex - Agender - Genderless

El Museu del Disseny de Barcelona proposa una senyalització especial a l’exposició de disseny de moda El cos vestit. Siluetes i moda (1550-2015). La intervenció permetrà descobrir què és la moda unisex, agender o genderless a través de cinc peces seleccionades. Cada peça comptarà amb un text que ajudarà a explicar els canvis radicals que, des de la perspectiva de gènere, han ocorregut a la història de la moda des de principis del segle XX fins als nostres dies.

Del 28 de juny al 29 d’agost - Activitat de pagament

Unisex, Agender, Genderless

Unisex, Agender, Genderless

Museu Marítim de Barcelona - El desig és tan fluid com la mar

Un dels temes més silenciats de la història de la navegació ha estat la sexualitat dels homes que passaven dies, mesos i fins i tot anys embarcats, en espais molt reduïts, on la intimitat era gairebé inexistent. Aquesta mostra vol fer una mirada a les relacions eròtiques, sexuals i sentimentals que s’han donat, durant segles, a bord de les embarcacions.

Del 28 de juny al 14 de novembre - Activitat gratuïta

El desig és tan fluid com la mar

El desig és tan fluid com la mar

Museu Nacional d'Art de Catalunya - Mirades insubmises: lectures de la col·lecció en clau LGTBI

Les “Mirades insubmises” són recorreguts que interpel·len una selecció de peces del museu sota una lectura disruptiva. En aquestes visites s’extrauran alguns dels conceptes, temes i iconografia vinculats a l’art queer: recuperar l’experiència del calvari des de les vivències lligades al VIH i la sida; comprovar les identificacions de persones amb intersexualitats amb la sexualitat dels àngels; rastrejar quan i per què es converteix sant Sebastià en una icona gai, etc.

Dissabtes 19 i 26 de juny i 10 i 17 de juliol, a les 18.00 h - Activitats gratuïtes

Mirades insubmises: lectures de la col·lecció en clau LGTBI

Mirades insubmises: lectures de la col·lecció en clau LGTBI

Museus de Sant Cugat del Vallès - Concurs trenca-tòpics: la història amb altres mirades

“Museus LGTBI” sobrepassa els límits de la ciutat de Barcelona amb la participació dels Museus de Sant Cugat del Vallès. El mateix Dia de l’Orgull LGTBI, el Monestir de Sant Cugat acollirà una visita participativa que vol ajudar a conèixer les diverses formes d’entendre l’amor i la sexualitat que tenien les societats tradicionals, tot contraposant-les amb afirmacions modernes. Com si d’un concurs es tractés, a partir de l’observació dels capitells del claustre, les persones assistents reflexionaran sobre com s’integra la diversitat sexual i de gènere en la quotidianitat a dia d’avui i com algunes afirmacions centenàries o mil·lenàries sobre qüestions com l’homosexualitat poden sorprendre’ns.

28 de juny, 18.30 h - Activitat gratuïta

Centre LGTBI de Barcelona - Bestiari excitat

Com a element de connexió de les diferents propostes dels equipaments participants, el Centre LGTBI ha preparat un taller teòric-pràctic de drag que té com a objectiu principal la reapropiació de tots els arquetips presents als museus. Mariners hipermasculinitzats, meduses, dandis del canvi de segle, àngels caiguts, cossos amb dobles lectures... Amb l’ajut de les travestis Ken Pollet i Norma Mor, i les aportacions de l’historiador de l’art Víctor Ramírez Tur, les persones que participin a l’activitat exploraran en grup les reapropiacions dissidents de les bèsties en la cultura LGTBI, i coneixeran com estan representades en els museus i monuments.

10 de juliol, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h - Activitat gratuïta

Ken Pollet i Norma Mor

Ken Pollet i Norma Mor