Enlaces accesibilidad
Canvi de tendència

La cinquena onada es dispara a Catalunya amb més de 5.000 contagis

Per
Es disparen els contagis de coronavirus entre els joves mentre avança la vacunació

La cinquena onada del coronavirus a Catalunya ja és una realitat. En un dia s'han confirmat 5.000 contagis, una xifra que es troba en nivells de novembre, com en la segona onada. Els indicadors de la pandèmia també empitjoren. El risc de rebrot i la velocitat de transmissió continuen disparades. Als hospitals hi ha un repunt d'ingressos tot i que les UCI es continuen buidant.

Els indicadors de la pandèmia empitjoren i hi ha més de 5.000 contagis

Els indicadors de la pandèmia empitjoren i hi ha més de 5.000 contagis RTVE

Més contagis i més joves

Els contagis són sobretot entre gent jove, de fet la mitjana d'edat dels nous positius és de 28,27 anys. Que els contagis sigui entre els grups de menor edat, fa que aquesta nova onada, segons els experts, sigui diferent de les anteriors. S'espera que aquests casos no arribin als hospitals ni a les UCI i que els infectats siguin asimptomàtics o amb simptomatologia lleu.

Encara que per al col·lectiu de persones joves pugui ser més difícil passar la malaltia de manera greu, no implica que la situació no sigui preocupant. En aquesta onada, el punt calent serà l'atenció primària. Clara Prats, investigadora del grup Biocom de la UPC, explica que la primària ja ha estat en "primera línia" durant tota la pandèmia i que a més ara tenen l'afegit de "portar el pes de la vacunació".

Resposta massiva per vacunar-se

Per canviar aquesta tendència epidemiològica, el departament de Salut ja ha obert la vacunació a tots els majors de 16 anys. L'anunci va suposar una allau de demandes de cita prèvia que han omplert els centres d'atenció primària i també la pàgina web habilitada del departament de Salut.

Al web, cues virtuals de gairebé 15 minuts amb més de 60.000 usuaris a la vegada per accedir al sistema. Aquesta quantitat de demandes va generar alguns moments de saturació en els quals no es podia realitzar cap tràmit sobre les cites, tampoc en el número habilitat del 061.

Des de Salut demanen paciència en el procés per demanar cita. Per facilitar que els més joves s'immunitzin contra el coronavirus, alguns centres d'atenció primària ofereixen vacunar-se sense cita prèvia, si la quantitat de vials ho permet. També s'habilitaran unitats mòbils a través d'autobusos del Banc de Sang i de la SEAT on també serà possible vacunar-se sense necessitat de cita.