L'explosió de casos comença a afectar els ingressos als hospitals
- Es registren més de 25.000 positius aquesta setmana, cinc vegades més que l'anterior
- El risc de rebrot (679) és el més elevat des del passat mes de gener
- Amb la primària tensionada, preocupa l'augment d'ingressos hospitalaris (+49)
Catalunya suma 3.462 positius més per la Covid-19 i el creixement del virus es comença a notar als hospitals, on aquest diumenge hi ha 49 pacients més que ahir (522 en total), mentre que segueix disparat el risc de rebrot, que creix fins a 679 punts, 241 punts més. Una xifra especialment disparada a la regió sanitària de Barcelona, on supera els 1.000 punts (1.044).
Segons les dades actualitzades pel Departament de Salut aquest diumenge, la velocitat de propagació (Rt) guanya 43 centèsimes i ja se situa en el 2,5, és a dir, que cada 100 infectats contagien una mitjana de 207 persones, una transmissió comunitària sense control.
Preocupació pels ingressos hospitalaris
Els experts alerten que la situació és preocupant. Una major transmissió afavoreix a l'aparició de noves variants que puguin ser resistents a la vacuna. Amb una atenció primària tensionada, la situació podria complicar-se si la tendència és l'augment de pacients als hospitals. Per això, és important enfortir l'actual ritme de vacunació, entre els més joves, però també entre la població de més de 49 anys, que és la que està ocupants els llits dels hospitals.
La previsió és que els contagis continuen pujant durant els propers dies, no només pels indicadors sino també per l'anàlisi de les aigües residuals. Segons la coordinadora de la xarxa de vigilància de SARS-COV-2 de les aigües residuals de Catalunya, Laura Guerrero, els nivells del virus "s'han disparat" en 15 dies arribat a nivells de gener.
S'atura la desescalada
Des de Salut demanen "no banalitzar" la situació perquè els contagis siguin entre la gent jove, amb menys probabilitat de desenvolupar la malaltia de forma greu. "No obrirem més" ha destacat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que tot i que descarta fer marxa enrere en les mesures aprovades fins ara, tampoc es relaxaran més.
En aquest context, el Procicat esperarà que millorin els indicadors epidemiològics per aprovar noves mesures. Sí que avala la reincorporació progressiva dels treballadors a la feina presencial, tot i que insta a continuar fomentant el teletreball. En l'administració de la Generalitat, per exemple, la proposta del Govern és 2 dies de teletreball i 3 dies presencials.
Avançar en la vacunació
La solució continua sent avançar en el procés de vacunació. Segons els càlculs de Salut, s'hauria d'arribar a un 52% de població major de 16 anys vacunada per tal de començar a doblegar la variant Delta, que podria suposar el 90% de les infeccions a Europa a finals de l'estiu. De moment, hi ha més de 3 milions de persones amb pauta completa, un 46% del total de catalans de més de 16 anys.