Enlaces accesibilidad
Risc extrem a Catalunya

Tensió als CAP en la cinquena onada de contagis

  • Es declaren 3.339 nous contagis i l'Rt frega ja els 3 punts
  • Salut implanta un protocol per descarregar l'atenció primària davant l'allau de contagis
  • El 40% de la població catalana ja ha completat la pauta d'immunització després d'una setmana rècord d'injeccions

Per
Salut implanta un protocol per descarregar l'atenció primària davant l'allau de contagis

La cinquena onada de contagis comença ja a afectar els CAP. L'Rt frega el 3 i se situa aquest dilluns en el 2,99, gairebé mig punt més que fa 24 hores. El risc de rebrot també augmenta significativament, 299 punts de cop, i està ja en 978.

339 contagis en les últimes hores

El Departament de Salut ha declarat 3.339 nous casos de covid-19 confirmats per PCR o TA en les darreres hores, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 673.558. S'ha declarat un mort més i el total des de l'inici de la pandèmia és de 22.271, segons el darrer balanç de la conselleria.

En paral·lel, els pacients ingressats a planta són 544, 22 més que diumenge, i hi ha 2 crítics menys a l'UCI (121). La incidència acumulada a 14 dies passa de 217,78 a 337,97. El 14,09% de les proves de la darrera setmana han donat positiu.

Els casos més greus de coronavirus originats en les celebracions de Sant Joan també han començat a ingressar als hospitals aquest cap de setmana, i continuaran durant la setmana, la qual cosa permetrà avaluar els efectes de la variant delta sobre les hospitalitzacions, segons el grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) de la UPC.

Amb una atenció primària tensionada, la situació podria complicar-se si la tendència és l'augment de pacients als hospitals. Per això, és important enfortir l'actual ritme de vacunació, entre els més joves, però també entre la població de més de 49 anys, que és la que està ocupants els llits dels hospitals.

Tensió als CAP

La doctora Iris Alarcon, secretària de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària, demana creure més en l'atenció primària perquè tot i que els metges estan preocupats i cansats, no es desanimen. La vacunació és la prioritat més gran avui dia per tots els professionals, que no malbarataran ni una sola dosi de la vacuna. Davant l'augment de casos en les últimes setmanes, s'està posant l'atenció de nou en la Covid-19. "Estem veient entre un 20 i un 30% de positius en les proves".

La doctora assegura que per ara, no s'estan anul·lant visites, però sí que és cert que el sistema s'està reorganitzant. Feia setmanes als CAPS es tornaven a atendre i citar a persones amb problemes crònics i ara la prioritat torna a ser la covid.

Protocol per descarregar l'atenció primària

El Departament de Salut ha canviat el protocol d'actuació a l'atenció primària i ha decidit que als contactes estrets que estiguin vacunats amb pauta completa no se'ls faci prova PCR ni Test d'Antigen. Ja s'havia establert fa uns dies que no haguessin de fer quarantena. A més, es reduiran les trucades de seguiment, de forma que només se'n faran el primer dia de la quarantena. S'eliminen, per tant, les del dia 7 i el dia 10. D'aquesta forma, es reduiran les proves PCR i també les trucades a realitzar. Sí que es contactarà amb tots els casos amb resultat positiu, però s'utilitzarà la versió simplificada de l'enquesta per reduir el temps de cada trucada.

Rècord de vacunació en una setmana

El 40% de la població catalana ja ha completat la pauta d'immunització contra la Covid després d'una setmana rècord d'injeccions, un total de 723.369 punxades, la qual cosa representa el 10% de totes les vacunes administrades des del principi de la campanya.

Un total de 4.334.326 catalans tenen la primera dosi (55,2%) i 3.150.410 ha completat la pauta (40,1%), gràcies al fet que, des del desembre passat, s'han injectat a Catalunya 7.171.022 vacunes.