La cinquena onada arriba als hospitals catalans amb xifres preocupants
- L'Rt supera el 3 i el risc de rebrot es dispara fins als 303 punts
- L'edat mitjana dels contagiats se situa en els 26 anys i el perfil del pacient a les UCI ha canviat radicalment
La mortalitat continua sent de les més baixes en tota l'epidèmia amb 9 morts en els últims set dies[if !supportLineBreakNewLine]
- [endif]
La cinquena onada de la pandèmia ja és a Catalunya. Amb gairebé 6.000 nous contagis en les últimes hores (+2.577), una xifra que no es donava des del gener, l'augment explosiu de casos comença a notar-se als hospitals, sobretot a urgències. El BIOCOMSC preveu que 1 de cada 40 joves s'infecti i que s'arribi a gairebé 50.000 nous contagis setmanals. El grup de la UPC espera que les hospitalitzacions es quedin entre l'1% i el 3% i no s'arribi al 10% d'onades prèvies.
Taxa de contagi i risc de rebrot disparats com mai abans
L'Rt ha superat el 3 i se situa aquest dimarts en el 3,30, quan fa 24 hores era de 2,99. El risc de rebrot s'ha disparat també fins als 303 punts de cop, i supera la barrera dels 1.000 fins als 1.281, una xifra mai vista durant tota la pandèmia
El Departament de Salut ha declarat 5.847 nous casos de covid-19 confirmats per PCR o TA en les darreres hores, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 679.405. A la regió sanitària de Barcelona, s'han triplicat els positius en una setmana.
Canvi radical del perfil del pacient de les UCI
En paral·lel, els pacients ingressats a planta s'han triplicat en una setmana i són 575. Hi ha també 12 crítics més a l'UCI (133). Els hospitals de la Vall d'Hebron i del Mar han registrat un increment notable dels pacients ingressats en planta de covid i alguns han hagut d'habilitar noves plantes.
Aquesta vegada, però, la vacunació juga a favor i les principals víctimes són els joves sense vacunar que en general no presenten símptomes greus, però que han saturat els ambulatoris.
L'edat mitjana dels joves contagiats se situa en els 26 anys i el perfil del pacient a les UCI ha canviat radicalment. La mitjana d'edat a les unitats de cures intensives ara és de 42 anys i al mes de gener era de 80.
Mortalitat més baixa de la pandèmia
Tot i l'empitjorament dels indicadors epidèmics, la mortalitat continua sent de les menors en tota l'epidèmia, amb 9 morts en els últims set dies, de les xifres més baixa des de la primera defunció oficial per covid, que es va produir el 6 de març de 2020.
Símptomes més freqüents en els joves
Una investigació del projecte NutriCOVER ha conclòs que malalts de coronavirus que han ingressat en hospitals han desenvolupat disfàgia orofaríngia en un 51,7% dels casos i el 45,5% ha tingut problemes de desnutrició. S'ha determinat que els pacients han necessitat fins a sis mesos per recuperar el seu pes habitual i els que han tingut problemes de disfàgia (dificultats per empassar) han estat un 23% dels pacients, que han mantingut aquest problema també fins a mig any. Aquestes afectacions s'han considerat síndromes postcovid.
Protocol per descarregar l'atenció primària
El Departament de Salut ha canviat el protocol d'actuació a l'atenció primària i ha decidit que als contactes estrets que estiguin vacunats amb pauta completa no se'ls faci prova PCR ni Test d'Antigen. Ja s'havia establert fa uns dies que no haguessin de fer quarantena. A més, es reduiran les trucades de seguiment, de forma que només se'n faran el primer dia de la quarantena. S'eliminen, per tant, les del dia 7 i el dia 10. D'aquesta forma, es reduiran les proves PCR i també les trucades a realitzar. Sí que es contactarà amb tots els casos amb resultat positiu, però s'utilitzarà la versió simplificada de l'enquesta per reduir el temps de cada trucada.