Enlaces accesibilidad
Canvis profunds a La Moncloa

Miquel Iceta i Raquel Sánchez, ministres del PSC al nou govern de Pedro Sánchez

Per
Pedro Sánchez relleva el seu nucli dur al govern substituint set ministres
Pedro Sánchez relleva el seu nucli dur al govern substituint set ministres

La crisi de govern que ha executat Sánchez ha estat farcida de sorpreses. Feia setmanes que es rumorejava que volia impulsar canvis, però sempre s'apuntava a la caiguda de ministres com Carmen Calvo –per les seves fallides intervencions en punts clau de la legislatura-, Fernando Grande-Marlaska, Reyes Maroto o Margarita Robles.

En canvi, la remodelació ha acabat sent molt més profunda i ha suposat una revolució al que fins ara ha estat el nucli dur de Sánchez.

Nadia Calviño, dona forta a La Moncloa

Així, a més de prescindir de Calvo, mà dreta del socialista des que es va presentar a les primàries del PSOE, i substituir-la per Nadia Calviño com a dona forta del govern, Sánchez s'ha desfet també del seu número dos al partit, el secretari d'Organització del PSOE, José Luís Ábalos.

Un altre dels relleus que més sorpresa ha causat és el de la direcció del seu gabinet. El considerat totpoderós Iván Redondo deixa la Moncloa després d'haver estat el gran estratega i home de confiança de Sánchez en aquests anys.

Les noves cares del Govern de Pedro Sánchez

Les noves cares del nou executiu RTVE

Per a acabar de reblar el clau, el president fa caure del seu govern a noms que havien estat considerats aposta personal seva, com Pedro Duque, Juan Carlos Campo, que ha capitanejat la concessió dels indults de l'1-O, o Isabel Celaá, que va arribar a ser portaveu al seu primer executiu.

A més, reubica Iceta en una cartera amb menys pes polític i aparta el català del ministeri que hauria de liderar les negociacions amb Catalunya. Tot plegat fa preveure un canvi de rumb del govern de Sánchez que, a hores d'ara, pocs saben cap a on estarà orientat.

Un govern més jove i feminitzat

En una breu compareixença de menys de deu minuts, Sánchez ha destacat la renovació generacional, ja que la mitjana d'edat del nou Consell de Ministres passa de 55 a 50 anys, i també el major paper de les dones, que passen de ser el 54% dels membres de l'executiu al 63%.

També ha remarcat la procedència municipalista de diverses de les noves ministres. Sánchez ha agraït la feina feta als ministres sortints, sobretot durant la pandèmia.

Sánchez anuncia el relleu de 7 ministres

Pel que fa al nou govern, l'ha qualificat com el de la "recuperació social i justa" per "superar la pitjor calamitat" de les últimes dècades, la covid-19, i que ha de gestionar "l'oportunitat enorme" dels fons europeus Next Generation, amb més ocupació i una modernització digital, verda, feminista i que doni resposta a les demandes dels joves.

Més quota catalana: Miquel Iceta i Raquel Sánchez, ministres del PSC

La remodelació de Pedro Sánchez beneficia la presència del PSC a La Moncloa, que passarà a ocupar dues carteres.

Miquel Iceta, nou ministre de Cultura i Esport

Miquel Iceta, nou ministre de Cultura i Esport RTVE

Miquel Iceta serà el nou titular de Cultura i Esport en substitució de José Manuel Rodríguez Uribes. Sempre fidel a Pedro Sánchez, va assumir la cartera de Política Territorial i Funció Pública fa menys de mig any, el 27 de gener passat, amb el procés al punt de mira per intentar donar prioritat al diàleg territorial des d'una perspectiva federalista.

Ara al capdavant de Cultura i Esports haurà de vetllar per la recuperació de dos sectors especialment castigats per la pandèmia del coronavirus.

Raquel Sánchez, ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

L'actual alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, serà la nova ministra de de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en substitució de José Luis Ábalos. Un àrea de competència on altres socialistes catalans tenen la seva influència: Maurici Lucena al capdavant d'AENA i Isaías Táboas com a màxim responsable de RENFE.

Raquel Sánchez, nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana

Raquel Sánchez, nova ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ACN

Nascuda el 1975, casada i mare de dos fills, ha desenvolupat la seva carrera política a l'Ajuntament de Gavà. El 2014 va agafar el relleu de Joaquim Balsera al capdavant de l'alcaldia.

Té experiència en diferents àrees de govern en l'Administració local, encara que ara haurà de donar el salt a l'important ministeri de Foment, que afronta reptes com l'ampliació de l'aeroport del Prat, pactar amb Unides Podem la nova llei d'Habitatge o bé continuar amb el rescat dels peatges que vencen, com els de l'AP-7 o l'AP-2, entre altres.

En un missatge en el seu compte de Twitter, el líder del PSC al Parlament, l'exministre Salvador Illa, ha felicitat tant Iceta com Raquel Sánchez, actual alcaldessa de Gavà, per les seves noves responsabilitats.

Amb la presència de Raquel Sánchez, els socialistes catalans amplien la llista històrica de ministres socialistes catalans al Govern, formada per noms com José Montilla, Joan Clos, Celestino Corbacho, Carme Chacón, Narcís Serra, Ernest Lluch, Joan Majó, Jordi Solé Túra i Josep Borrell, entre altres.

En total, el nou Govern de Pedro Sánchez sumarà un total de tres ministres catalans, ja que el titular d'Universitats, Manuel Castells, nascut a Hellín (Albacete) tot i que d'ascendència catalana, va ser proposat pels 'comuns' d'Ada Colau.