Enlaces accesibilidad
Emergència climàtica

Nou estudi sobre l'impacte del canvi climàtic als Pirineus en un futur més sec i càlid 

  • Un nou estudi preveu un futur amb ratxes ratxes seques més llargues i una temperatura fins a 6 graus més alta al Pirineu
  • Les dues variables comportarien un augment dels riscos mediambientals

Per
Nombre de dies de períodes secs a l'estiu (1981-2015) Font: Grup de Climatologia (Universitat de Barcelona)

L'impacte del canvi climàtic podria afectar als Pirineus en forma de períodes secs i càlids, segons apunten diferents escenaris analitzats per un equip de la Universitat de Barcelona liderat per l'investigador Marc Lemus-Cánovas del Grup de Climatologia de la UB i per Joan Albert López-Bustins, professor del Departament de Geografia.

Els resultats d'aquesta recerca, publicats a la revista Natural Hazards and Earth System Sciences, indiquen si es limitessin les emissions de gasos d'efecte hivernacle no hi hauria canvis en la precipitació, però si en la temperatura que seguiria augmentant. Ara bé, si les emissions no es redueixen en el segle actual, les ratxes seques augmentarien cinc dies més durant l'estiu.

Així doncs, parlaríem d'estacions estivals amb períodes sense pluja que al vessant nord del Pirineu passarien dels 15 dies que tenen actualment (1981-2015) als més de 20 dies (2100) en els pitjors dels escenaris. A la resta de la serralada pirinenca, ara en pateixen entre 20 i 25 dies, i per tant podrien superar els 30 dies de ratxa seca a finals de segle. Finalment, els efectes serien més greus a les valls pirinenques, extrem oriental del Pirineu i al Prepirineu on els períodes secs passarien de tenir d'entre 30 i 40 dies als prop de 50.

 Nombre de dies de períodes secs a l'estiu (1981-2015) Font: Grup de Climatologia (Universitat de Barcelona)

Amb tot, en els pitjors dels escenaris, les temperatures serien fins a 6 graus més altes a les quals hi ha actualment al Pirineu.

 Previsió d'anomalia de temperatura màxima a l'estiu (2100 vs 1981-2015) Font: Grup de Climatologia (Universitat de Barcelona)

La combinació d'aquests dos escenaris climàtics comportaria conseqüències negatives

Aquesta investigació és pionera en l'estudi de dues variables en l'àrea pirinenca: els períodes secs de llarga durada i l'augment de les temperatures en el futur. Segons Lemus, "l'estrès hídric al qual està sotmesa la vegetació per una combinació d'un període llarg de sequera i una temperatura elevada és més alt que si tan sols analitzem un dels dos components". Per tant, si aquestes condicions climàtiques coincideixen poden comportar, segons l'expert, "un augment dels riscos ambientals, com ara incendis forestals, greus pèrdues de rendiments de cultius, efectes negatius sobre la biodiversitat o sobre els recursos hídrics, etc".