Enlaces accesibilidad
Fins al 30 de setembre

El MNAC recorda a 'El Museu en perill' la protecció de l'art durant la Guerra Civil

  • La mostra reivindica el paper del primer director del museu Joaquim Folch i Torres

L'operació va permetre salvar un milió d'obres, de la prehistòria a Dalí

Per
"El Museu en perill" al MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya recorda a través d'una exposició la tasca de salvaguarda i endreça del patrimoni artístic dut a terme per la Generalitat de Catalunya durant la Guerra Civil. Una operació col·lectiva que va salvar milers d'obres i que reconstrueix l'exposició "El Museu en perill" a través de diversos materials.

Salvar el patrimoni artístic de la guerra

L'exposició, que estarà oberta al públic fins al 30 de setembre, mostra com l'art també ha estat víctima de la Guerra Civil Espanyola. Enmig del caos que van sembrar primer l'agitació revolucionària i després els bombardejos feixistes, la Generalitat de Catalunya va emprendre una operació per salvar de la destrucció el patrimoni artístic català amb la complicitat de molts voluntaris.

Un camió evacuant diverses obres d'art al carrer Urgell de Barcelona

Un camió evacuant diverses obres d'art al carrer Urgell de Barcelona MNAC

Operació de rescat titànica

L'aleshores recentment inaugurat Museu d'Art de Catalunya va custodiar en un primer moment tant el seu fons com altres obres i importants col·leccions privades que s'anaven recuperant. Entre penúries i perills es van evacuar en camions centenars de milers de peces pel territori, amb dipòsits improvisats, esquivant l'avanç del front. Des de l'absis de sant Climent de Taüll a quadres del Greco, Picasso, Tiepolo o Mir. Algunes van viatjar a Ginebra i a París on el 1937 es va celebrar una exitosa exposició d'art medieval català. Una operació de rescat titànica segons el comissari d'aquesta mostra, Francesc Vilanova.

Peces originals, documentació i fotografies il·lustren aquest dispositiu que, tot i la pèrdua d'algunes obres, va salvar el gran gruix del patrimoni artístic català. Una tasca extraordinària amagada pel franquisme que va represaliar el seu artífex, Joaquim Folch i Torres.