Els fets delictius descendeixen un 44,4% a Barcelona
- Aquest descens delinqüencial ve acompanyat d’una baixada del 23,3% de les detencions i del 23,7 % dels investigats
- El delictes sexuals i els maltractaments a la llar són els únics que pugen aquest 2021
- Els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al barri amb notes del 5,6 i del 6,2
Barcelona ha registrat durant el primer semestre de l’any 2021 una reducció del 44,4% dels fets delictius en comparació amb el mateix període de l’any 2019. Aquest descens delinqüencial ve acompanyat d’una baixada del 23,3% de les detencions i del 23,7 % dels investigats.
Les dades delinqüencials s’han analitzat aquest matí en el marc de la celebració de la Junta Local de Seguretat de Barcelona, presidida pel secretari general d’interior, Oriol Amorós i l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, amb la participació de la resta de cossos policials i representants de la Judicatura i de la Fiscalia.
Una de les qüestions que s'han tractat també a la trobada han estat les aglomeracions i les botellades que els darrers dies s’han produït especialment a la Barceloneta, on es repeteixen les queixes veïnals. Per aquest motiu, Barcelona reforça el nombre d'efectius policials per fer complir amb el toc de queda nocturn. Hi haurà entre un 20 i un 25% més d'agents. Per una altra banda, l'alcaldessa, Ada Colau, ha signat també un ban municipal per autoritzar que els locals d’oci nocturn puguin reobrir com a bars temporalment.
Barcelona experimenta una baixada de delictes
Barcelona és la regió policial de Catalunya que experimenta un major decrement en les infraccions penals, seguida de la Regió Policial Metropolitana Sud i la Regió Policial Camp de Tarragona, que baixen un 18% i un 15,2% respectivament.
Durant el primer semestre d’aquest any s’han registrat 63.163 fets delictius, s’han fet 8.670 detencions i s’han investigat 18.793 persones. La resolució de fets ha augmentat en un 6,2%, passant de 21.8% a 28.1%.
Els furts baixen un 63,5%
Les principals infraccions relacionades amb els delictes contra el patrimoni són els furts que es continuen mantenint molt per sota dels nivells registrats l’any 2019, amb una mitjana diària de 137 fets respecte als 370 furts que es produïen el 2019.
Detinguts 111 multireincidents amb 4.475 antecedents
Els robatoris violents i/o amb intimidació a la via pública i/o al transport públic han experimentat en aquest primer semestre una disminució del 38%, passant de 6.529 a 4.045 fets el 2021. Durant aquest període, s’ha registrat una mitjana setmanal de 149 fets enfront dels 234 denunciats al període del 2019.
Pla Tremall
La lluita contra la multireincidència que opera a la ciutat per detectar aquelles persones que reiteradament cometen robatoris violents i furts es continua potenciant a través del Pla d’Acció Tremall. Aquest pla s’ha consolidat com a un sistema de treball eficaç i se sustenta en 3 pilars: coordinació amb la Judicial/Fiscalia, coordinació policial i coordinació amb altres operadors de la seguretat, com vigilants de seguretat privada.
L’efecte que la pandèmia ha tingut sobre la seguretat a Catalunya i, en particular a Barcelona, ha comportat que la majoria de víctimes de robatoris violents siguin persones que viuen, transiten o treballen a la ciutat. Enguany, fruit de l’impacte de la crisi sanitària, només un 4% de les víctimes eren turistes. D’altra banda, un 12% eren menors d’edat i un 9% persones d’edat avançada.
929 robatoris menys a interior de domicili
D’altra banda, i seguint amb els delictes contra el patrimoni, els robatoris amb força baixen un 30,1% ( de 10749 fets a 7.510).
Pugen els maltractaments en l’àmbit de la llar
Els delictes contra les persones experimenten una pujada del 6,5%, destacant els delictes de maltractaments en l’àmbit de la llar amb un increment del 38,4%, les agressions i abusos sexuals amb una pujada del 22% i els delictes d’amenaces amb un increment del 20,7%.
Millora la percepció de seguretat dels barcelonins?
L’Enquesta de Victimització de Barcelona (EVB) es realitza amb caràcter anual des de l’any 1984. Es tracta d’un instrument que, entre d’altres informacions, recull l’opinió dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona sobre la seguretat ciutadana en el moment de la realització de l’entrevista (març-abril del 2021).
L’Enquesta assenyala que els barcelonins aproven el nivell de seguretat tant a la ciutat com al barri, amb notes del 5,6 i del 6,2 respectivament. Aquestes xifres són les més altes dels últims tres anys. Els homes tenen una major percepció tant en el barri com a la ciutat que les dones.
El 40,9% de les persones enquestades opina que la seguretat segueix igual a la ciutat, mentre que el 8,7% pensa que ha millorat, més de 2 punts respecte l’any anterior i el 32,1% que ha empitjorat, 11 punts menys que l’any 2020.
Respecte a la valoració de la seguretat en els barris, el 52,2% opina que es manté igual, el 9,2% valora que ha millorat i el 26,5% que ha empitjorat. Els ciutadans també aproven el servei que donen tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra amb una puntuació de 6,6 i 7 respectivament i tornant a xifres del 2010.