Enlaces accesibilidad
Salut mental

La Covid dispara l'estrès laboral i el 24% dels treballadors consumeix sedants habitualment

El 60,6% dels assalariats estan en una situació de risc de salut mental

Més de la meitat dels treballadors creuen que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia

Els treballs feminitzats són els que estan més exposats a pitjors condicions de treball

Por
Les feines més feminitzades són les que més pateixen per la pandèmia

Més de la meitat dels treballadors creuen que la seva salut ha empitjorat durant la pandèmia per Covid-19, un 16% més que el 2020, i el 60% dels assalariats estan en una situació de risc de salut mental, més del triple que fa cinc anys, segons dades d'una enquesta a 21.500 empleats elaborada per CCOO i la UAB, entre l'abril i el maig de 2021. Aquests dos factors són pitjors entre els treballadors joves i els que tenen salaris més baixos. L'estudi també assenyala que el teletreball ha caigut a la meitat en comparació amb l'any passat.

Es detecta una relació entre les professions amb salaris més baixos i el risc de salut mental alt

Es detecta una relació entre les professions amb salaris més baixos i el risc de salut mental alt

Ocupacions feminitzades

Segons l'estudi, les ocupacions feminitzades (treball domèstic o de cures) les que estan més exposades a l'alta tensió, així com les professions amb sous més baixos de sectors com la restauració. "No es pot canviar el factor genètic que causa una malaltia, però sí les condicions de feina que la provoquen. És indamissible socialment que no fem res davant de riscos coneguts que creen desigualtats de salut tan importants", ha dit la sociòloga de l'Istas i del grup de recerca POWAH-UAB, Clara Llorens. El 57,2% de les dones considera que tenen menys salut que abans de la pandèmia, davant del 48,8% d'homes que opinia igual.

L'enquesta també revela que el consum de psicofàrmacs, tranquil·litzants i analgèsics és similar al 2020, i continua sent més acusat en el cas de les ocupacions feminitzades i precàries.