Controlat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia amb l'ajuda de la pluja
- S'aixeca el confinament a Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat
- Els Bombers seguiran remullant la zona durant els propers dies fins que no hi hagi punts calents
- El foc ha afectat una superfície de 1.700 hectàrees
Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest dimarts el pla Infocat de risc d'incendis forestals, davant la previsió "a uns nivells més favorables" i l'evolució dels incendis actius. En un comunicat ha recordat que l'incendi a Santa Coloma de Queralt (Tarragona), i els dos que han cremat a la comarca de l'Empordà (Girona) ja estan controlats. A més a més, ja no hi ha cap municipi confinat o evacuat per incendis i no hi ha incidències en carreteres ni subministraments.
Controlat l'incendi de la Conca de Barberà i l'Anoia
La pluja s’ha convertit en el principal aliat en les tasques d’extinció de l’incendi que cremava des de dissabte a la Conca de Barberà i l’Anoia. 25 dotacions dels Bombers han remullat durant la nit el perímetre de l'incendi que ha cremat unes 1.700 hectàrees. Una situació que va permetre finalment aixecar el confinament a Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles i Bellprat, així com que puguin tornar a casa els desallotjats de les masies aïllades.
Pendents dels focus secundaris
Durant aquest dilluns, els Bombers han perimetrat l'incendi, d'uns 40 quilòmetres, amb línies d'aigua que han evitat que la zona cremada s'eixamplés. El cap de la Regió d'Emergències de Tarragona, Albert Ventosa, ha explicat que la pluja ha ajudat a les tasques de control de les flames, però que "el gran esforç" s'ha concentrat en tancar el perímetre. El nou escenari rebaixa l'estructura de comandament de l'incendi.
Així, aquesta nit es quedaran treballant a la zona uns 125 efectius, el que representa dos terços del dispositiu. El foc no es donarà per extingit fins que no hi hagi cap punt calent.
Segons els Agents Rurals, l'incendi, les causes del qual es continuen investigant, ha afectat una superfície provisional de 1.657 hectàrees, de les quals 1.272 són terreny forestal, 380 agrícola i 5 urbà, i d'elles 1.218 es troben dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central.
Poc provable que fos provocat
El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha donat l’incendi per “quasi controlat”. En declaracions als mitjans després de traslladar-se fins als centre de coordinació de les tasques d’extinció, ha destacat que tenen controlat el quilòmetre i el punt de l'inici de l'incendi i que s'ha obert una recerca encara que ha aclarit que no hi ha "cap indici que porti a una prova concloent" sobre l'origen del foc.
Les hipòtesis amb les quals es treballen actualment són que l'incendi s'originés per una burilla o per l'espurna d'un camió, i preguntat per si podria haver estat provocat ha contestat: "No volem descartar cap hipòtesi, però és poc probable que sigui provocat".
El que si que dóna per segur és que l'origen està en una "causa humana", per la qual cosa ha demanat a la ciutadania extremar les precaucions especialment en els desplaçaments.
S'aixeca el confinament
Després dels treballs d'extinció d'aquesta nit, la situació ha millorat i això també ha permès aixecar el confinament a les poblacions pròximes de Sant Martí de Tous, Santa Maria de Miralles, de Bellprat i del nucli de Sant Gallard, que pertany a les Piles. Finalment també s'ha deixat tornar a casa les 110 persones evacuades de masos de la zona, així com la urbanització L'Aubreda de Sant Martí de Tous.
Reoberta la circulació
D'altra banda, segons el Servei Català de Trànsit, els equips d'emergències han reobert la circulació en les cinc vies que romanien tancades a causa de l'incendi: la C-37, entre Santa Maria de Miralles i Santa Margarida de Montbui; la B-220, a Santa Coloma de Queralt, la BV-2201, a Bellprat, la TV-2011, a Pontils, i la BV-2131, a Santa Maria de Miralles.