Les UCI superen el mig miler de crítics per primera vegada des d'abril
- Salut no preveu un alentiment de la pressió als hospitals fins a l’agost
- Preocupa l’increment dels contagis a la franja de més de 70 anys
- Els CAP i els hosptials només atendran les activitats urgents i inajornables
Salut ha notificat en les últimes 24 hores 58 morts per COVID, mentre continua creixent el número d'ingressats als hospitals. A conseqüència de l'alta ocupació hospitalària, les defuncions s'han disparat. Entre el 17 i el 23 de juliol han mort 103 persones pel coronavirus, quan a principis de mes eren 18 els morts setmanals.
Frenen els ingresos als hospitals
Mentrestant, la pressió hospitalaria segueix augmentant encara que amb menor intensitat que dies precedents. Segons les dades actualitzades aquest dimarts pel Departament de Salut, hi ha un total de 2.237 persones hospitalitzades en planta, només 2 més que ahir, 535 d'elles en l'UCI, 25 més que dilluns.
La incidència del coronavirus baixa a totes les franges d'edat tret de la de 70 anys. D’aquí que Salut adverteixi que no es notarà encara als hospitals de Catalunya almenys fins la setmana vinent. S’espera que durant els propers dies continuïn sumant ingressats en planta i a l'UCI que ja supera el mig miler de crítics per primera vegada des d’abril.
Plantilles dels hospitals tensionades
Un increment en la pressió assistencial que coincideix amb la temporada d'estiu on hi ha menys personal sanitari i es tanquen llits als hospitals. En declaracions a Ràdio 4, el secretari d'acció sindical de SATSE Catalunya, David Carbajales, ha explicat que no és una situació nova.
Davant d'un escenari de creixement d'hospitalitats, Carbajales, explica que amb la reobertura dels dispositius paral·lels, es podrà alleugerir la situació a les UCI convencionals. Enguany es tanquen 9.600 llits, són 2.700 més que l'any passat i, a banda, només es cobreix el 30-40% de la plantilla.
No hi haurà alentiment fins l’agost
El director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, Xavier Llebaria, ha expliat que "portem 7-8 dies amb baixada de contagis, però la xifra encara és molt elevada, amb el que no serà fins a finals d'aquesta setmana o la que ve que es començarà a notar un alentiment dels ingressos en planta i, serà ja entrat agost, que es veurà en les UCI”.
La cinquena onada va començar per una explosió de contagis entre els més joves (16-29 anys) que després va anar ampliant-se a edats més majors i aquesta correlació es produeix també ara en el descens de la corba, però al revés.
Increment dels contagis a la franja de més de 70 anys
La incidència en aquests moments baixa en totes les franges d'edat, amb l'excepció dels de 70 anys, que sofreixen "un lleuger increment", la qual cosa podria traduir-se en ingressos en planta i UCI perquè tenen més risc, ha apuntat. Una altra derivada del mateix fenomen és l'edat mitjana dels ingressats en les UCI, que ha anat pujant en els últims dies i està en els 54 anys.
En línies generals, els casos s'han reduït un 13,5% si es té en compte la mitjana diària de contagis. En quest sentit, la incidència acumulada a set dies representa el 45% dels contagis de la incidència a 14 dies, dada que també confirmaria la tendència a la baixa.
Situació assistencial crítica
Llebaria ha reconegut que les notícies són "pitjors" pel que fa a les xifres assistencials. L'activitat als CAP i CUAP ha baixat lleugerament, passant dels 50.000 als 31.000 casos en l'atenció primària i a uns 10.000 als CUAP. Tot i això, Salut manté la limitació de l'activitat dels centres de la xarxa pública (SISCAT) "només a aquella activitat urgent, emergent i clínicament inajornable" La positivitat es del 47% a la primària i del 56% als CUAP. Pel que fa a les urgències hospitalàries, el 63,5% de les persones testades donen positiu.