Enlaces accesibilidad
Consell de Política Fiscal i Financera

Giró veu més fàcils els Pressupostos de la Generalitat després del CPFF

  • Les Comunitats Autònomes rebran 112.213 milions d'euros l'any que ve
  • Catalunya rebrà enguany uns 20.000 milions de bestreta del sistema de finançament
  • L'executiu espanyol ha anunciat el repartiment de 13.500 milions d'euros del Fons Covid

Per
El conseller d'Economia, Jaume Girò, lamenta que al CPFF no s'hagi acceptat més dèficit

El conseller d'Economia, Jaume Giró, veu més fàcil l'elaboració del Pressupost de la Generalitat un cop s'ha celebrat el Consell de Política Fiscal i Financera, malgrat que el dèficit s'ha mantingut en el 0,6 per cent.

Per Giró s'han resolt incògnites que li permetran elaborar el Pressupost de 2022. Catalunya rebrà enguany uns 20 mil milions de bestreta del sistema de finançament. També arribaran 2 mil milions del fons Covid, i 400 milions en compensació per l'IVA de 2017.

3.000 milions per l'IVA

A la reunió, el govern espanyol ha anunciat el repartiment entre les Comunitats Autònomes de 112 mil milions d'euros com entrega a compte, un 6 per cent més que l'any passat. L'executiu també ha anunciat que les Comunitats rebran 3 mil milions per compensar la recaptació perduda amb el canvi de l'IVA de 2017.

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, també ha valorat molt positivament la trobada, en el que ha sigut el primer contacte del conseller d'Economia català amb la minsitra i els seus homòlegs autonòmics en un consell de política fiscal i financera. Montero portava anys negant-se a abonar els 3.000 milions, després de només haver liquidat amb les Comunitats 11 dels 12 mesos del citat impost.

Repartiment per població

El govern espanyol ha comunicat que aquestes quantitats es repartiran per criteri de població ajustada, tal com havien defensat diverses autonomies, mentre que unes altres s'havien queixat per prioritzar el criteri del PIB o la despoblació, entre d'altres. Aquesta decisió havia provocat la crítica d'algunes Comunitats, que denunciaven "discriminació" als seus territoris perquè entenien que haurien d'haver rebut més.