El Parlament aprova el decret del fons que avala les fiances dels ex-alts càrrecs
- Tira endavant amb el suport dels independentistes i l'abstenció de PSC i comuns
- El Consell de Garanties avala el decret del Fons per fiances amb recomanacions
- El dictamen recomana modificacions al decret per a "esvair dubtes" i acotar la funció de l'ICF al mecanisme
El ple del Parlament aconsegueix convalidar el polèmic decret del Govern per crear el fons que permet avalar els antics càrrecs de la Generalitat investigats pel Tribunal de Comptes. El decret ha tingut el suport de les forces independentistes, ERC, JxCat i CUP, i l'abstenció d'En Comú Podem i el PSC. Han votat en contra Cs i el PPC.
La votació ha hagut d'esperar que el Consell de Garanties Estatutàries donés el seu aval, tot i que amb modificacions. De fet, el ple també ha aprovat que es tramiti com a projecte de llei per poder introduir els retocs que permetin "esvair dubtes".
Estatutari i constitucional
El Consell de Garanties ha dictaminat a mitja tarda que el fons creat pel Govern s'ajusta tant a l'Estatut com a la Constitució. Ara bé, també ha advertit de la necessitat de modificar diversos preceptes del decret llei. Un posicionament, pres per unanimitat, que ha obligat a suspendre el ple al migdia i posposar la votació fins a darrera hora de la tarda.
L'òrgan consultiu de la Generalitat s'ha hagut de posicionar a petició del PSC, PPC i Cs que advertien dubtes sobre la legalitat del decret que regula el fons. Recordem que en la seva disposició transitòria estipula que mentre no es trobi una entitat bancària que es faci càrrec, la gestió del fons l'assumirà "provisionalment" l'Institut Català de Finances (IC).
Recomanacions de l'informe
L'informe recomana millorar la "qualitat normativa" del decret i "esvair de manera expressa determinats dubtes que suscita el redactat actual, així comla modificació dels articles 4 i 5, sobre les condicions per sol·licitar la cobertura i l'obligació de retornar els diners en cas que hi hagi una sentència condemnatòria.
Segons l'informe, el decret no vulnera l'Estatut en relació a la necessitat de l'aprovació "extraordinària i urgent", i tampoc és contrari a la jurisprudència constitucional ni als articles de la Constitución que s'han qüestionat. Considera que la Generalitat està "habilitada per crear un instrument de protecció dels seus servidors públics", com és el cas d'aquest Fons.