La Justícia europea retira la immunitat parlamentària de Carles Puigdemont
- També la retira als altres dos eurodiputats de JxCAT, Toni Comín i Clara Ponsatí
- Revoca la decisió provisional que va adoptar el passat 2 de juny de concedir-los temporalment la immunitat parlamentària
El Tribunal General de la Unió Europea ha confirmat la decisió del Parlament Europeu de retirar la immunitat a Carles Puigdemont, Toni Comin i Clara Ponsatí. A la pràctica, però, no implica que puguin ser detinguts. Les euroordres estan actualment suspeses, precisament, perquè Pablo Llarena, el magistrat que les va dictar, va presentar qüestions prejudicials a la justícia europea.
Revoca la decisió provisional
En un acte dictat aquest dijous, el tribunal revoca la decisió provisional que va adoptar el passat 2 de juny de concedir-los temporalment la immunitat parlamentària fins que resolgués sobre el recurs que els tres eurodiputats van presentar contra la decisió del Parlament Europeu d'acceptar el suplicatori que va sol·licitar el Tribunal Suprem.
Ara els magistrats conclouen que no han pogut demostrar amb un grau de probabilitat suficient el seu risc de ser detinguts i lliurats a Espanya de manera imminent. Per tant, només mantindran la seva protecció parlamentària per desplaçar-se a les sessions plenàries de l'Eurocambra tant a Bèlgica com a França.
La suspensió havia quedat paralitzada
A priori, no podran de moment ser extradits a Espanya. El tribunal europeu ha de resoldre encara el dubte jurídic que li va plantejar el Suprem sobre els criteris que pot fer servir un estat membre per denegar una Euroordre. Fins que no es resolgui aquesta qüestió, les ordres d'extradició dictades contra els tres eurodiputats queden provisionalment suspeses.
El març passat, el ple del Parlament Europeu va aprovar retirar la immunitat dels eurodiputats Puigdemont, Comín (també fugit a Bèlgica) i Ponsatí (va fugir a Escòcia), tal com va sol·licitar la Justícia espanyola a principis de 2020.
La decisió va reobrir l'opció de reactivar l'euroordre dictada pel Tribunal Suprem (TS) perquè poguessin ser jutjats a Espanya pel seu paper en el 'procés', encara que la pèrdua d'immunitat no suposava la de la seva condició d'eurodiputats ni tampoc que poguessin ser extradits automàticament.
JxCat assegura que els drets polítics "no corren perill"
La formació de Puigdemont, Junts per Catalunya ha assenyalat en un comunicat que considera que els "drets polítics" de l'expresident de la Generalitat i els exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí "no corren perill". "Espanya, en presentar la qüestió prejudicial al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, ha hagut de deixar en suspens les euroordres. En cas de reactivació de les euroordres, el Tribunal General de la Unió Europea tornaria a donar les cautelars", ha argumentat JxCat.
Pendents de les euroordres
La defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí va recórrer la decisió davant la Justícia europea i van sol·licitar el 26 de maig mesures cautelars per a paralitzar la suspensió, amb l'argument que existia "risc real i imminent" de ser detinguts i empresonats, la qual cosa els impediria representar als ciutadans durant la resta del seu mandat. "És una persecució política", va assegurar llavors Puigdemont.
Encara que el Parlament Europeu va acceptar el suplicatori, el jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, no va reactivar les euroordres a Bèlgica per a Puigdemont i Comín, ni a Escòcia per a Clara Ponsatí. Llarena està esperant que el Tribunal de Justícia de la UE respongui a la qüestió prejudicial que li ha plantejat per a saber baix quines circumstàncies un país pot denegar el lliurament d'una persona, després que la justícia belga no executés l'euroordre contra l'exconseller Lluís Puig.