El Clínic i el Trueta comencen l'assaig amb humans de la vacuna d'Hipra
- Els dos hospitals han de fer el cribatge d'uns 30 voluntaris d'entre 18 i 39 anys
- El laboratori amb seu a Amer iniciarà a producció massiva del vaccí a partir d'aquest octubre
Els hospitals Clínic de Barcelona i el Trueta de Girona han començat aquest dilluns la selecció dels voluntaris que participaran en el primer assaig clínic amb humans de la primera vacuna espanyola contra la Covid, la que desenvolupa el laboratori gironí Hipra.
Cribatge dels voluntaris
La setmana passada es van rebre desenes de trucades i correus electrònics de persones interessades a participar a la prova, i ara caldrà fer un cribratge per triar les persones més adients, a qui s'administrarà el compost per comprovar en primera instància que és una substància segura i més endavant que protegeix de la infecció.
És la primera empresa de l'Estat que rep l'autorització de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) per dur a terme un assaig clínic en humans d'una vacuna contra la covid-19. Les proves es faran en diversos centres hospitalaris, i hi participaran persones que tinguin entre 18 i 39 anys.
Producció massiva a partir d’octubre
La farmacèutica catalana Hipra té previst iniciar la comercialització de la seva vacuna contra la covid-19, encara en fase experimental, abans de l'estiu vinent. Aquest seria l'escenari més pessimista, mentre que el més optimista contempla iniciar la distribució del vaccí a principis de 2022. El laboratori amb seu a Amer començarà a produir de forma massiva la vacuna a partir d'aquest octubre, a l'espera de rebre l'autorització de les autoritats sanitàries.
Nova tecnologia
La vacuna d'Hipra, a base de proteïnes recombinants, de les variants alfa i beta, és a dir, les variants britàniques i sud-africanes, És una tecnologia que no es troba en cap dels vaccins que fins ara han rebut el vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments. Els responsables del laboratori asseguren que l'organisme té menys feina per generar una resposta immunitària. És per això que també són vacunes que triguen més a desenvolupar-se.
Seran necessàries dues dosis per aconseguir la immunitat, tot i que també pot actuar com a dosi de recordatori. Entre la primera i segona hauran de passar 21 dies. L'empresa ha desenvolupat una plataforma que els permetrà adaptar-se a les noves variants del virus.
Facilita la distribució
La vacuna d'Hipra s'haurà de conservar en temperatures d'entre 2 i 8 graus centígrads. Aquesta característica hauria de facilitar la seva distribució, sobretot en països que tenen problemes per poder guardar vaccins que requereixen congeladors.