Enlaces accesibilidad
Acollida de refugiats

Catalunya s'ofereix per donar resposta a la crisi humanitària de l'Afganistan

Per
La UE es compromet a ajudar a la població afganesa davant la presa de Kabul pels talibans
La UE es compromet a ajudar a la població afganesa davant la presa de Kabul pels talibans

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha posat a disposició del govern central l'ajuda necessària perquè Catalunya sigui un espai d'acollida pels refugiats de l'Afganistan. Un oferiment que aquest dilluns va posar en coneixement del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, segons ha confirmat Aragonès a l'Agència Catalana de Notícies.

Aragonès ofereix Catalunya per acollir tants refugiats afganesos "com faci falta"

Ofereix la xarxa d'espais d'acollida

Aragonès ha explicat que ha ofert tota la xarxa catalana d'espais d'acollida, que assegura "està preparada per rebre a aquestes persones refugiades, tants com faci falta". "És una emergència i una obligació humanitària davant el que està succeint a l'Afganistan", ha indicat i per això es posen a la disposició del govern central.

Però segons Aragonès, cal accelerar els tràmits d'asil per poder reconèixer a aquestes persones l'estatus de refugiades. El president de la Generalitat també ha confirmat que ja han sortit en mitjans de transport des de tot l'estat per poder agilitzar el procés de repatriació. Actualment a Catalunya hi ha 2.309 persones sol·licitants de protecció internacional i refugiades, que reben suport d'entitats especialitzades i dels ens locals, a través del Programa estatal d'Acollida i també de programes propis.

Llistat de familiars d'afganesos a Catalunya

La consellera catalana d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha assenyalat que el Govern treballa en les possibilitats d'acolliment. En aquest sentit ha confirmat que s’està elaborant un llistat de familiars d'afganesos que ja estan a Catalunya.

Aquest dimarts la consellera va remetre al ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, una missiva reclamant que procedís "a l'expedició urgent de visats humanitaris" a l'Afganistan.

El Govern ha assenyalat que en la llista de casos urgents també estan "els familiars de la majoria" d'afganesos que ja estan a Catalunya, un cens que "està viu" perquè estan recopilant encara informació.

Enviament d’ajuda humanitaria

Així mateix, ha assenyalat que estan treballant amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament per a enviar ajuda humanitària al país, encara que estan a l'expectativa de veure com es relacionen els talibans amb la comunitat internacional i com organitza la Unió Europea aquest enviament.

Mobilització per demanar una resposta internacional

Aquest dimarts, un centenar de dones han participat en una concentració feminista enfront de la seu de les Nacions Unides a Barcelona per a reclamar una resposta internacional urgent per a protegir les dones i nenes afganeses després de la victòria dels talibans.

La concentració ha estat convocada per l'agrupació Catalunya Abolicionista Plataforma Feminista (CATAB) i en la mateixa s'ha reclamat també atenció humanitària per a les dones afganeses que aconsegueixin sortir del país i requereixin asil i acolliment.

170 escoles tancades

CATAB denúncia que, segons els testimonis de dones afganeses en xarxes socials, d'ONGs i de periodistes, a les províncies que han estat ocupades per milícies "fonamentalistes i misògines", ja s'han tancat més de 170 escoles.

També, segons CATAB, han començat a prohibir l'accés a l'educació a les nenes i les dones, i aquestes han començat a ser violentades per incomplir normes de vestimenta o per sortir al carrer sense el seu marit.

Davant d’aquesta situació que afecta més de 18 milions de dones i nenes afganeses, reclamen la rapida resposta de la comunitat internacional per a evitar que continuïn vivint en un clima de violència sense control i retrocedeixin en la lluita pels seus drets aconseguits en els últims 20 anys".