Enlaces accesibilidad
Crisi energètica

Les nuclears s'ofereixen com a solució a l'encariment de la llum

  • El preu de la llum torna a marcar màxims històrics
  • Els grups ecologistes insisteixen en el seu desmantellament

Per
Les nuclears són una solució a escalada del preu de l'electricitat?

El preu de la llum s'enfilava aquesta setmana novament fins al 117 euros el MWh, el segon màxim de la història. Està només a 15 cèntims del pic absolut de la setmana anterior.

Amb aquest escenari les empreses que produeixen energia nuclear es mostren com l'alternativa per abaratir la factura de la llum i frenar aquestes escalades de preus. Els moviments ecologistes, però, aturen la seva pretensió i recorden que les centrals nuclears no són part de cap solució.

Garantir preus estables

Des de la patronal Foro Nuclear asseguren que ells funcionen gairebé al 100% els 365 dies de l'any. Això garanteix segons el seu president, Ignacio Araluce, un subministrament estable i el que podria fer caure el preu de la factura als consumidors que estan lligats al mercat majorista.

Catalunya compta amb tres centrals nuclears a Vandellós i Ascó

Catalunya compta amb tres centrals nuclears a Vandellós i Ascó

Catalunya compta amb tres centrals nuclears, totes a Tarragona, que generen prop del 50% de l'energia que consumim. Ara bé, totes les centrals de l'Estat tenen els dies comptats: el 2035 hauran de tancar segons el pla actual del Govern central.

Oposició ecologista

Eloi Nola, membre d'Ecologistes en Acció, rebutja donar cap tracte de favor a aquestes companyies. No només perquè els queda poc vida útil, sinó pel perill que suposen.

El debat sobre la creació d'una companyia energètica pública també planeja a Catalunya per reduir els costos de la factura. La darrera novetat és que la Generalitat ja ha iniciat converses amb diversos agents per tenir una proposta en els pròxims mesos.

Nous màxims històrics

De moment, el preu mig diari de l'electricitat segueix encarint-se. Aquest divendres encadenava la tercera pujada seguida, amb un repunt del 3,3% respecte al dijous. Es quedava a les portes d'un nou màxim històric amb 117,14 euros per MWh i una punta de 126 euros entre les 21:00 i les 22:00 hores. El passat divendres 13 d'agost, en plena onada de calor, s’assolia el pic absolut en situar-se en els 117,29 euros.

Debat polític

L'espiral alcista de les darreres setmanes ha encès el debat polític per abaratir el preu de l'electricitat. De fet, el Govern va obrir la porta a crear una empresa pública energètica, tal com ve des de fa temps demanant el seu soci, Podemos.

Aquest context de pujades en el 'pool' elèctric està marcat per l'increment en els preus dels drets de CO₂ i del gas, als quals s'ha unit l'increment de la demanda per l'onada de calor. En concret, els drets d'emissió de CO₂ s'han encarit fins a superar aquest agost els 55 euros per tona. A l'inici de l'any cotitzaven entorn dels 33 euros.

Pes en la factura

El preu de l'energia representa al voltant d’una quarta part de la factura. Practicament la meitat correspon als peatges -el cost de les xarxes de transport i distribució- i càrrecs -els costos associats al foment de les renovables i les anualitats del dèficit de tarifa- i la resta, a impostos.

Les oscil·lacions en el preu diari afecten, a més, només als consumidors acollits a la tarifa regulada (PVPC), una mica més de 10 milions. En queden exempts, de moment, els que estan en el mercat lliure -uns 17 milions-, ja que compten amb un preu pactat amb la seva companyia.