Enlaces accesibilidad
Nova proposta al TSJC

El Govern demana ampliar el toc de queda a 62 municipis

  • La proposta incorpora les poblacions de més de 20.000 habitants amb més incidència
  • El TSJC limita, de moment, el toc de queda a 19 municipis i deixa fora Barcelona
  • L'oci nocturn demana la seva reobertura i la restauració, fer-ho fins més tard

Per
El Govern demana ampliar el toc de queda a 62 municipis

El Govern ha enviat al TSJC una nova proposta sobre les mesures per contenir la cinquena onada de la Covid-19. A l’escrit modifica el redactat per ampliar el toc de queda que va ser rebutjat pel tribunal i incorporar els municipis de més de 20 mil habitants amb una incidència superior als 125 casos per cada 100 mil habitants. El tribunal decidirà dilluns si autoritza l'ampliació de les limitacions de mobilitat a les 62 poblacions que proposa l'executiu català, les 19 ja previstes, més 43 de noves.

Nova proposta

El Govern planteja establir la restricció de la mobilitat nocturna per:

  • Municipis de més de 5.000 habitants que presenten un índex d’incidència acumulada igual o superior a 250 casos diagnosticats per 100.000 habitants en els darrers 7 dies.
  • Municipis de més de 20.000 habitants que presenten un índex d’incidència acumulada superior a 125 casos diagnosticats per 100.000 habitants en els darrers 7 dies.

Les mesures entraran en vigor una vegada les aprovi el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

La nova llista

Municipis afectats per la nova proposta de restricció a la mobilitat nocturna:

Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badalona, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Barberà del Vallès, Barcelona, Blanes, Calafell, Cambrils, Celrà, Cervelló, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, El Vendrell, Esparreguera, Esplugues de Llobregat, Figueres, Gavà, Gelida, Girona, Igualada, L'Hospitalet de Llobregat, Lleida, Lloret de Mar, Manlleu, Manresa, Martorell, Mataró, Montblanc, Montcada i Reixac, Móra d'Ebre, Olesa de Montserrat, Palafolls, Palafrugell, Pineda de Mar, Premià de Mar, Reus, Ripollet, Rubí, Sabadell, Salou, Salt, Sant Adrià del Besòs, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Guíxols, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Gramenet, Sarrià de Ter, Tarragona, Terrassa, Torroella de Montgrí, Valls, Vic, Viladecans, Vilafranca del Penedès i Vila-Seca.

La decisió del TSJC

En un acte, la sala de vacances del TSJC va concloure que la petició de la Generalitat d'aplicar el toc de queda a 148 municipis no es justificava tant en raons sanitàries, sinó en motius de seguretat i ordre públic, que no poden comportar una restricció de drets i llibertats fonamentals com la limitació de mobilitat entre la una i les sis de la matinada.

19 municipis afectats actualment

Per aquest motiu, va decidir limitar el toc de queda a 19 municipis amb una incidència del coronavirus superior als 250 casos per cada 100.000 habitants -i no de 125 casos com va plantejar la Generalitat-, per la qual cosa només s'aplica aquesta restricció a Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí.

Paral·lelament, va avalar mantenir la limitació de 10 persones en reunions familiars i socials, així com la limitació del 70% de l'aforament en actes religiosos a tot el territori de Catalunya.

Reacció de l'oci nocturn i restauració

Les reaccions dels diferents sectors i les localitats de l'àrea metropolitana no s'han fet esperar. La Fecasarm per la seva part, celebra la decisió del TJSC i insisteix que cal reobrir l'oci nocturn legal. La patronal defensa que els seus locals són "l'única alternativa" als botellots i festes il·legals. El Gremi de Restauració també ha celebrat la fi del toc de queda a la ciutat i demana ampliar l’horari dels bars i restaurants, com a mínim, fins a les 2h.

Més dispositius policials a Barcelona

L'Ajuntament de Barcelona es prepara i ajustarà els dispositius policials. Concentrarà més efectius a partir de les 2 de la matinada i fins a les 6 del matí. Ho han explicat el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, i el cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, l'intendent major Pedro Velázquez. Batlle ha admès que si bé basaven la petició de mantenir el toc de queda en "criteris sanitaris", en la situació actual era "més dificultós" justificar-ne la continuïtat. El tinent ha apel·lat al "civisme" de la població quan s'aixequi el toc de queda, divendres.

Barcelona reforçarà el dispositiu policial aquest divendres | Laura Herrero

Girona

A Girona l’aixecament generalitzat del toc de queda ha estat rebut amb satisfacció. Asseguren que, almenys ja no hi haurà efecte crida. Segons l’alcalde de Palamós, Lluís Puig, les aglomeracions quedaran molt més repartides.

Els municipis de la costa gironina esperen recuperar la tranquil·litat | DANI GIMÉNEZ

A Calonge, l’alcalde Jordi Soler assegura que mantindran la màxima atenció sobre la concentracions nocturnes encara que no hi hagi toc de queda però espera que torni finalment la normalitat i la tranquil·litat en que queda d’estiu.

A la Costa Brava nomes Torroella de Montgrí i Sant Feliu de Guíxols mantenen la limitació de la mobilitat nocturna. L’alcalde de Sant Feliu reconeix que l'allargament de la restricicó demostra que la situació epidemiològica al municipi no és bona. A l’interior, Sarrià de Ter i Salt també mantenen el toc de queda una setmana més.

Lleida

Antoni Postius ha dit que respecta la decisió judicial, però no ha volgut entrar a fer més valoracions. Per la restauració és una bona notícia que ajuda a relaxar més la situació. A la demarcació de Lleida només continuen amb toc de queda Balaguer i Alcarràs.

Lleida respecta la decisió del TSJC | Pepa Santgenis

Tarragona

L'alcalde de Calafell, Ramon Ferré, creu que el toc de queda és beneficiós per evitar els botellots massius al vespre, però lamenta que les restriccions afectin alguns sectors com la restauració o els comerços. L'alcalde de Salou, Pere Granados, celebra la decisió perquè creu que les mesures no s'ajustaven a la situació actual.

Tarragona lamenta que les restriccions afectin alguns sectors | Pilar Ribas