Posar bocaterrosa els pacients greus amb covid millora el pronòstic
- La mortalitat es redueix en un 6% amb la posició de decúbit pron
- També és positiu per molts països on hi ha poca disponibilitat de respiradors
Els pacients amb Covid-19 greu, però que no estan intubats, milloren el seu pronòstic si se'ls col·loca en posició de decúbit pron, és a dir, boca avall. De fet la mortalitat es redueix en un 6%.
Així ho demostren els resultats de l'estudi en el qual han participat la Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar, d'entre 42 centres mèdics de sis països i que ha estat publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine.
Mesura segura i senzilla
Fa més de deu anys que es coneix el benefici de col·locar els pacients intubats a les UCI en decúbit pron. Fins ara no existia evidència científica de l'eficàcia de la tècnica en els no intubats. L'estudi conclou que la mesura és segura, senzilla i sense cap cost, de manera que té un impacte clínic directe.
En aquesta posició milloren el seu estat, però també es redueix la necessitat de ser intubats i per tant, les complicacions que això suposa pels pacients. El doctor Oriol Roca investigador de l'estudi a la Vall d'Hebron, assegura que van comprovar que els pacients que estaven més temps en boca terrosa tenien una evolució més favorable.
Menys morts i respiradors
L'estudi es va fer amb 1.126 pacients dels 42 centres sanitaris i els resultats van mostrar que en un 6% dels casos s'estalviaven la intubació o la mort. Es tracta d'una tècnica fàcil que es podria aplicar a la resta d'hospitals amb els pacients que compleixin els requisits de gravetat i sense intubació. A més dels beneficis pels pacients també és positiu per molts països on hi ha poca disponibilitat de respiradors.
Un 40% menys d’intubacions
Al grup control, el 46% dels pacients van necessitar intubació o van tenir un pronòstic fatal fins 28 dies després de la inclusió a l'estudi. Aquest percentatge es va reduir fins al 40% entre els pacients del grup experimental, que havien passat un temps en decúbit pron. També, tots els indicadors de respiració van millorar en gran mesura durant la primera sessió –de 3 hores de mitjana-. La millora es va mantenir en retornar a posició supina.
El 17% dels pacients que van estar en decúbit pron durant almenys vuit hores diàries van acabar en intubació o morint, per un 48% en els que van passar menys d'aquest temps. Els investigadors apunten que hi podria haver una relació entre la quantitat d'hores posicionats en decúbit pron i la millora del pronòstic clínic.