Enlaces accesibilidad
Menys intubats

Posar bocaterrosa els pacients greus amb covid millora el pronòstic

  • La mortalitat es redueix en un 6% amb la posició de decúbit pron
  • També és positiu per molts països on hi ha poca disponibilitat de respiradors

Per
Un estudi internacional revela que la posició bocaterrosa millora el pronòstic dels pacients greus amb covid

Els pacients amb Covid-19 greu, però que no estan intubats, milloren el seu pronòstic si se'ls col·loca en posició de decúbit pron, és a dir, boca avall. De fet la mortalitat es redueix en un 6%.

Així ho demostren els resultats de l'estudi en el qual han participat la Vall d'Hebron i l'Hospital del Mar, d'entre 42 centres mèdics de sis països i que ha estat publicat a la revista The Lancet Respiratory Medicine.

Mesura segura i senzilla

Fa més de deu anys que es coneix el benefici de col·locar els pacients intubats a les UCI en decúbit pron. Fins ara no existia evidència científica de l'eficàcia de la tècnica en els no intubats. L'estudi conclou que la mesura és segura, senzilla i sense cap cost, de manera que té un impacte clínic directe.

En aquesta posició milloren el seu estat, però també es redueix la necessitat de ser intubats i per tant, les complicacions que això suposa pels pacients. El doctor Oriol Roca investigador de l'estudi a la Vall d'Hebron, assegura que van comprovar que els pacients que estaven més temps en boca terrosa tenien una evolució més favorable.

Menys morts i respiradors

L'estudi es va fer amb 1.126 pacients dels 42 centres sanitaris i els resultats van mostrar que en un 6% dels casos s'estalviaven la intubació o la mort. Es tracta d'una tècnica fàcil que es podria aplicar a la resta d'hospitals amb els pacients que compleixin els requisits de gravetat i sense intubació. A més dels beneficis pels pacients també és positiu per molts països on hi ha poca disponibilitat de respiradors.

Un 40% menys d’intubacions

Al grup control, el 46% dels pacients van necessitar intubació o van tenir un pronòstic fatal fins 28 dies després de la inclusió a l'estudi. Aquest percentatge es va reduir fins al 40% entre els pacients del grup experimental, que havien passat un temps en decúbit pron. També, tots els indicadors de respiració van millorar en gran mesura durant la primera sessió –de 3 hores de mitjana-. La millora es va mantenir en retornar a posició supina.

El 17% dels pacients que van estar en decúbit pron durant almenys vuit hores diàries van acabar en intubació o morint, per un 48% en els que van passar menys d'aquest temps. Els investigadors apunten que hi podria haver una relació entre la quantitat d'hores posicionats en decúbit pron i la millora del pronòstic clínic.