Enlaces accesibilidad
Brots de covid

Els familiars dels 8 morts de la residència de Torreblanca denuncien el centre

  • L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts ha emès un comunicat on dóna el condol als familiars dels morts
  • Sospiten que una de les professionals va acudir a treballar malgrat saber que estava infectada

S'han detectat 11 positius i dos morts a la residència de gent gran de l'Onada de la Sénia[if !supportLineBreakNewLine]

  • [endif]

Per
Residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts
Residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts

Els familiars de les 8 víctimes mortals de la residència Torreblanca han denunciat a una treballadora del centre per un presumpte delicte d'homicidi imprudent per haver acudit suposadament a treballar, sabent que estava contagiada.

La família -a la qual probablement se sumaran altres dues en els pròxims dies- han presentat la seva denúncia aquest dimecres davant la comissaria dels Mossos d'Esquadra a Travessera de les Corts, a Barcelona, on el seu portaveu, Joan Guirado, nét d'una de les víctimes, ha apuntat a una de les treballadores del centre com a "responsable" dels fets.

Homicidi imprudent

Segons ha explicat als mitjans, sospiten que una de les professionals va acudir a treballar malgrat saber que estava infectada de covid-19, la qual cosa hauria desencadenat el brot que ha contagiat ja a 18 residents, vuit dels quals han mort.

"Considerem que hi ha un responsable molt clar: una treballadora que va confessar a una altra que, malgrat haver donat positiu, es prendria un paracetamol i aniria a treballar", ha assenyalat Guirado, qui ha asseverat que altres famílies s'afegiran en breu a la denúncia que han presentat avui.

Esclarir els fets

També han reclamat el comunicat de defunció de les víctimes -que asseguren no tenir encara- i han demanat que s'examinin les càmeres de seguretat per a esclarir si la professional acusada "ha actuat de forma absolutament irresponsable" o si el centre ha incomplit amb alguna altra mesura de seguretat, com l'ús de màscara.

De fet, tampoc descarten que la treballadora contagiada acudís al seu lloc instada per la direcció de la residència davant la falta de personal, una hipòtesi que haurà d'aclarir la recerca.

D'altra banda, els familiars denunciants han asseverat que no emprenen aquestes mesures legals "per diners" i han indicat que, qualsevol guany econòmic que resulti d'aquest cas serà destinada a la residència Vora-Riu d'Olot (Girona), dirigida a persones amb discapacitat intel·lectual i en la qual resideix l'oncle de Guirado, amb síndrome de Down.

A l'espera de la investigació

L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) ha emès un comunicat on dona el condol als familiars dels morts per el brot de covid-19 i diu que esta a l'espera dels resultats de la investigació interna oberta pel centre per conèixer-ne l'origen. A l'escrit, el consistori també mostra el seu suport als treballadors de la residència que "des de l'inici de la pandèmia han treballat pel benestar dels residents en un escenari complex".

Set defuncions en un brot per covid-19 a la residència Torreblanca de Sant Joan les Fonts | Dani Giménez

2 morts a l'Onada de la Sénia

També s'ha donat a conèixer un altre cas en una residència del Montsià. 2 avis han perdut la vida i hi ha 11 casos positius a la residència de l'Onada de gent gran de la Sénia. El comunicat municipal ha apuntat que tant la direcció del centre com Salut treballen amb "les mesures i aïllaments necessaris" després d'efectuar un cribratge que ha permès detectar els nou casos en total. La residència assistida de la Sénia té 27 places, així com deu de centre de dia.

76 centres tenen algun cas de covid

Un total de 76 centres residencials de serveis socials tenen el dia d'avui algun cas actiu de covid-19 entre les persones residents. En concret, hi ha 59 centres de gent gran; 9 centres per a persones amb discapacitat; 1 centre de salut mental i 7 en altres recursos residencials, com centres d'infància, per a persones en risc d'exclusió i d'altres.