Enlaces accesibilidad
Explotacions amenaçades

La crisi dels preus de la llet posa contra les cordes el sector

  • El sector lleter adverteix que els preus baixos amenacen la continuïtat de les explotacions.
  • Els ramaders culpen a les cadenes de distribució, els supermercats, com a causants de la crisi

Per
La crisi dels preus de la llet posa contra les cordes el sector

El sector lleter de Catalunya s'està mobilitzant aquests dies pel preu tan baix que es paga als productors. Els ramaders assenyalen les cadenes de distribució, és a dir els supermercats, com els causants d'aquesta situació. Amb el preu que li paguen el litre de llet, manifesten, no arriben a cobrir costos i avancen que moltes explotacions tancaran els propers mesos.

Una crisi que s'agreuja

A la dècada dels 90 Catalunya comptava amb 4.000 explotacions ramaderes dedicades a la llet; aquest 2021 en són poc més de 400. Aquestes dades exposen que el sector pateix una crisi des de fa anys, que es dona principalment perquè els productors perden diners amb cada litre de llet. La situació s'agreuja amb l'encariment de les primeres matèries i l'energia.

Segons Jordi Vidal, de Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya, un litre costa produir-lo de mitjana uns 40 cèntims, i la indústria l'està comprant a 35 euros.

Els rapaders culpen als supermercats

Els ramaders asseguren que els causants d'aquests preus a la baixa són justament les indústries que treballen per les marques blanques d'alguns supermercats. Des de la Cooperativa Plana de VIC, el seu director general Dani Bassas explica a Ràdio 4 que hi ha companyies que aquest estiu han començat a pagar dos cèntims més pel litre de llet, el que diu és encara del tot insuficient. En aquest sentit lamenta que els distribuïdors competeixen sense tenir en compte els productors i les seves necessitats.

Pendents d'una regulació dels preus

Davant aquesta allau de crítiques, el secretari general de patronal de supermercats CEDAC, Roger Gaspa, es defensa i diu que la culpa de tot plegat no són les marques blanques, sinó la manca de regulació per part de l'Estat.

Malgrat les diferències, tots els actors que hem sentit es mostren esperançats que la reforma de la llei de la cadena alimentària que es debatrà al setembre al Congrés pugui regular millor el preu de la llet.