S'estudien possibles alteracions en la menstruació després de rebre la vacuna contra la covid
- La Universitat de Granada intenta trobar resposta a aquests trastorns amb l'estudi EVA
- Alguns dels símptomes registrats són: sagnat més abundant o durant més dies i dolor abdominal inusual [endif]
Com amb qualsevol fàrmac, els efectes secundaris de la vacuna estan molt presents en la població des del primer dia. No obstant això, no ha estat fins a la fase 4, quan s'ha començat a notar un efecte bastant comú en les dones: l'alteració del cicle menstrual.
Enquesta a les xarxes
Des que es va començar amb el pla de vacunació, algunes dones a Espanya han manifestat, a través d'una enquesta en xarxes socials, que havien sofert alteracions en la seva menstruació després de rebre la vacuna.
Alguns dels símptomes registrats són: sagnat més abundant o durant més dies, sagnat intermenstrual, retards, dolor abdominal inusual o sagnat durant la menopausa.
Estudi EVA
A la Universitat de Granada ja ho estudien i encara que no hi ha cap evidencia científica, asseguren que és important incorporar la perspectiva de gènere a la investigació mèdica. L'estudi EVA es va iniciar després que la matrona Laura Cámara, llancés una enquesta per saber quantes dones, igual que ella, havien patit aquests símptomes. Milers d'afectades van sortir a la llum i ara, moltes d'elles participen en l'estudi.
La recerca parteix d'una mostra de al voltant cent dones, principalment en edats fèrtils però també menopàusiques, a les quals se'ls ha fet un seguiment de la seva regla abans i després de la inoculació d'alguna de les vacunes contra el SARS-CoV-2. Les investigadores van començar amb les proves fa unes setmanes i esperen acabar dins d'uns 10 mesos. “La idea és fer el seguiment del cicle menstrual fins a un any després de la injecció per a observar els canvis produïts”.
L'estudi EVA es divideix en dues parts. La primera correspon a l'avaluació dels patrons de sagnat abans i després de la vacuna a través d'anàlisi de sang amb perfil hormonal, paràmetres de coagulació i hemogrames a dones voluntàries que encara no han rebut la vacuna i que visquin prop de la universitat. La segona part és un qüestionari que pot realitzar qualsevol dona del país.
De moment, l'estudi està en marxa, intentant trobar resposta a aquests trastorns. Així i tot, l'enquesta encara continua oberta a les xarxes socials perquè qualsevol dona que vulgui aportar alteracions arran de la vacuna ho pugui fer.