Enlaces accesibilidad
Crisi humanitària

Catalunya comença a acollir els primers refugiats de l'Afganistan

Per
Catalunya comença a acollir els primers refugiats de l'Afganistan

Catalunya comença a acollir els primers refugiats de l'Afganistan. Per ara s'acolliran 136 afganesos, 70 homes i 51 dones, 54 dels quals menors d'edat. Els primers en arribar són una desena de persones, derivades per la coordinació que està duent a terme el ministeri.

Disposició del Govern a acollir

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest divendres que l'atenció dels primers refugiats de l'Afganistan es farà "dins de les pròpies xarxes d'acolliment i refugi de les quals es disposen".

En una visita a les comarques del Pirineu al costat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha defensat que és una obligació per "responsabilitat humanitària" i ha explicat que estan en converses amb el Govern central. En aquest sentit, ha insistit que el Govern està en disposició d'acollir als refugiats que siguin necessaris, fins i tot més dels que li correspondria a Catalunya: "És la nostra responsabilitat davant aquest drama humanitari".

Els primers a arribar a Barcelona

De moment, s'allotjaran al Sistema Nacional d'Asil a Barcelona, i no a l'equipament municipal de 50 places per a dones que va oferir l'Ajuntament, segons Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania.

Ara, a la ciutat, hi ha mig centenar de famílies que acullen immigrants o refugiats de 23 països diferents. L'Ajuntament ha anunciat, precisament, que treballarà amb les entitats per aconseguir ampliar el nombre actual de llars acollidores de persones immigrants o refugiades que arriben.

D'altra banda, es treballa per crear una oficina tècnica municipal per coordinar les tasques entre el consistori i les 4 entitats que treballen en l'acollida d'immigrants o refugiats amb famílies de Barcelona.

La meitat són menors

De moment Catalunya acollirà per ara almenys 136 refugiats afganesos arribats a l'Estat espanyol en el marc de les operacions d'evacuació de l'exèrcit espanyol i les forces internacionals. A Barcelona arribaran 32 homes i 26 dones, entre ells 26 menors. A Girona són 28 homes i 20 dones, incloent 23 menors, mentre que a Tarragona hi haurà 10 homes i 5 dones, entre els quals 5 menors. Del total de refugiats que s'atendran a Catalunya, 54 són menors d'edat, un 45% del total.

Espanya finalitza la missió d'evacuació

El govern espanyol ha donat per acabada aquest divendres la seva missió d'evacuació a l'Afganistan amb l'arribada dels dos últims vols procedents de l'aeroport de Kabul. En aquests dos avions viatjaven el darrer grup de cooperants i col·laboradors afganesos i els seus familiars, així com els últims 81 ciutadans espanyols que quedaven a l'Afganistan, entre militars i personal de l'ambaixada. En l'operatiu, les forces armades espanyoles han evacuat un total de 1.900 col·laboradors afganesos d'Espanya, Portugal, els Estats Units, la Unió Europea i l'OTAN, així com el cos diplomàtic al país.