Enlaces accesibilidad
Operació pionera

Vall d'Hebron trasplanta per primera vegada a Espanya els pulmons d'un nadó en aturada cardíaca controlada

  • Aquesta tècnica ha permès salvar la vida d'un bebè amb una malaltia terminal i obre noves opcions en el trasplantament de pulmó pediàtric
  • L'asistòlia controlada es realitza en pacients sense esperança de vida que estan a l'espera que se'ls retiri el suport vital

Per
Vall d'Hebron trasplanta els pulmons d'un bebè en aturada cardíaca

Per primera vegada a Espanya, s'ha aconseguit extreure els pulmons en parada cardíaca controlada a un nadó. Ho ha dut a terme l'equip de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, amb l'objectiu de trasplantar-los a un receptor pediàtric, menor de 24 mesos, que estava en llista d'espera per al trasplantament de dos pulmons.

Tècnica d'extracció

La tècnica que s'empra per a l'extracció és la mateixa que en pacients adults, a pesar que en pacients pediàtrics és un procediment molt poc habitual a Europa. La principal raó és que l'estructura i els teixits d'un bebè són diferents dels d'un adult, tampoc la resistència a la isquèmia, fase que passa entre el moment en què s'interromp la circulació de l'òrgan fins que es restitueix novament en el cos del receptor, cosa que complica el procediment.

Què és l'asistòlia controlada?

L'asistòlia controlada es realitza en pacients sense esperança de vida que estan a l'espera que se'ls retiri el suport vital. En aquesta situació els òrgans estan més ben preservats que en el cas de mort encefàlica o altres tipus d'asistòlia com la no controlada, quan la parada cardiorespiratòria té lloc fora d'un centre hospitalari després de no superar l'aplicació de maniobres de reanimació cardiopulmonar.

"En asistòlia controlada, el donant es trasllada a quiròfan, se li retira el suport vital i s'espera que es produeixi l'asistòlia, és a dir, que el cor deixi de bategar", descriu la Dra. Laura Romero, del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de Vall d'Hebron. En aquest cas, la generositat del donant i la seva família ha permès salvar la vida a un bebè amb una malaltia terminal.

Vall Hebron

Vall Hebron

Suport de l'equip mèdic a la família

Per part seva, Lis Vidal, infermera gestora de casos de trasplantaments, explica que "abans del trasplantament treballem amb la família o cuidadors com serà tot el procés: l'accés a la llista d'espera, la intervenció, l'estada en l'UCI i l'hospitalització. Establim una relació molt pròxima, basada en el respecte i la confiança perquè el nen i la família aconsegueixin els coneixements i les habilitats després del trasplantament amb relació al tractament, la dieta i l'activitat física aconsellats per a tenir total autonomia una vegada rebin l'alta".

El Dr. Nacho Iglesias, referent en trasplantament pulmonar pediàtric de la Unitat de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística, afegeix que "fem seguiment del pacient per a prevenir i tractar possibles complicacions respiratòries com les infeccions o de rebuig de l'empelt, i ajustem el tractament immunosupressor. A més, treballem de manera coordinada amb altres especialitats fonamentals per a la bona evolució del pacient, com són suport nutricional pediàtric, cardiologia pediàtrica, nefrologia pediàtrica, fisioteràpia, logopèdia i foniatria".

"En la població infantil és molt més infreqüent que en població adulta necessitar trasplantaments de pulmó. No obstant això, hi ha nens i nenes que estan en llista d'espera i els donants són molt escassos. Per això és important poder ampliar les opcions de donants a través, per exemple, d'aquest procediment d'asistòlia controlada", afirma Dr. Alberto Jáuregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar.