Enlaces accesibilidad
17.186 aturats menys a l'agost

La temporada turística fa baixar l'atur per sisè mes consecutiu

Per
L'atur baixa a Catalunya per sisè mes consecutiu

Catalunya tanca el mes d'agost amb 391.128 aturats, un descens de 17.186 en relació al mes de juliol, en bona part per la temporada turística. Segons les dades publicades pel Ministeri de Treball i Economia Social, en comparació amb el mateix període de l'any passat la xifra de desocupats s'ha reduit en 89.514 persones. Són dades que no tenen en compte els treballadors afectats per un ERTO.

L’atur millora a tots els sectors però baixa la contractació

El sector serveis va liderar a l’agost la baixada de l’atur a Catalunya amb 10.892 desocupats menys respecte el mes anterior. El segueix la indústria, amb 939 persones menys, la construcció, amb 836, i l’agricultura, amb 813. El mes d’agost també va disminuir la xifra en el col·lectiu de persones sense ocupació anterior. En aquest cas el descens ha estat de 3.706 persones.

Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya al carrer Sepulveda de Barcelona

Oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya al carrer Sepulveda de Barcelona ACN

Pel que fa a la distribució geogràfica dels aturats, el mes passat l’atur ha baixat a totes les províncies catalanes. A Barcelona hi ha 13.570 desocupats menys (288.808 en total), a Tarragona 1.619 menys (46.651 en total), a Girona 1.276 menys (35.676 en total) i a Lleida 721 menys (19.993 en total)

Durant el mes d’agost a Catalunya s’han registrat més de 200.000 contractes, un 30% menys que el mes anterior. Gairebé nou de cada deu van ser contractes temporals.

Optimisme del govern espanyol, prudència de la Generalitat

La Generalitat manté la prudència i creu que encara és d’hora per parlar de consolidació. Després que el president del govern espanyol anunciés aquesta setmana un increment del salari mínim, el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, diu que l’any vinent elaboraran un estudi per establir quin hauria de ser el sou mínim a Catalunya, tot i que el govern central s'oposa a establir salaris diferenciats en funció dels territoris.

Els contactes entre els agents socials i el govern espanyol per apujar el salari mínim ja han començat. Des del sindicat Comissions Obreres veuen imprescindible que la millora de l'ocupació vagi acompanyada d'un increment dels salaris més baixos.

Comissions Obreres creu que la millora de l'ocupació passa per apujar el salari mínim

Les xifres de l'atur al conjunt de l'Estat també han millorat aquest agost. A finals de mes hi havia 3.333.915 aturades, 82.583 menys que al juliol. El govern espanyol valora les dades de forma molt positiva i creu que demostren que la recuperació està en marxa i que l’economia espanyola podrà recuperar aviat el nivell que tenia abans de la pandèmia.