Els principals contaminants baixen a la superilla de Sant Antoni
- Un estudi de l'ASPB mostra que les intervencions urbanes tenen efectes positius per a la salut i el benestar
- Es percep una reducció de la contaminació acústica i els nous espais afavoreixen la socialització
Els contaminants atmosfèrics NO2 i PM10 s'han reduït un 25% i un 17% respectivament a la superilla de Sant Antoni, a Barcelona, segons dades recollides el 2017, abans de les obres, i el 2018, un cop acabades, a la cruïlla dels carrers de Comte Borrell i de Tamarit.
Impacte positiu en la salut
Així ho mostra un estudi de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), que analitza l'impacte en la salut de les superilles implantades a Poblenou, Sant Antoni i Horta. La recerca de l'ASPB mostra beneficis ambientals i en la qualitat de vida dels veïns de les superilles i dels seus usuaris.
Els resultats de l'estudi, els ha presentat aquest dijous la gerent de l'agència, Carme Borrell, acompanyada de la tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, i la regidora de Salut, Gemma Tarafa.
Superilla de Sant Antoni
A la superilla de Sant Antoni, s'observa un descens dels principals contaminants. També es percep una reducció de la contaminació acústica i que els nous espais afavoreixen la socialització. S'observa que, si bé hi ha molta gent gran fent-ne ús, n'hi ha poca de jove. El 94% de les dones i el 89% dels homes caminen per la superilla, però només el 2% de les dones i el 6% dels homes hi fan una activitat vigorosa.
Horta
A la del barri d'Horta, el 45% de les dones i el 56% dels homes considera que el benestar ha augmentat als carrers intervinguts. El 60% de les dones i el 66% dels homes apunta que la comoditat per caminar ha augmentat i el 68% de dones i el 74% d'homes valora que ha millorat l'accessibilitat per als cotxets. Ara bé, en el carrer principal intervingut, es percep encara un nombre elevat de vehicles i els vianants se senten menys segurs que abans, sobretot amb infants.
Poblenou
A la superilla del Poblenou, l'ASPB ha dut a terme un estudi qualitatiu amb sis grups de discussió amb diferents perfils. Es percep una reducció del nombre de vehicles motoritzats, una millora de la qualitat de l'aire i una reducció de la contaminació tant ambiental com acústica. Pel que fa a l'ús de l'espai i la mobilitat, les famílies amb infants i les persones treballadores són les que més utilitzen la superilla.
El grup de persones adultes sense menors a càrrec informa d'un ambient més relaxat i d'una disminució de l'estrès.